Svi smo više ili manje svjesni da naši pametni telefoni kontinuirano uzimaju GPS podatke o lokaciji, kraće vrijeme ih zadržavaju na samom uređaju, a nakon toga šalju preko Atlantika ili na daleki istok, bez obzira omogućili mi ili ne praćenje naše lokacije.
 
Bez praćenja naše lokacije danas nije ni moguće zamisliti bilo koju važniju funkcionalnost pametnih telefona, aplikacija ili operativnih sustava.
 
Isto tako, naši mobilni operatori obvezni se prema Zakonu o elektroničkim komunikacijama i drugim propisima pratiti lokaciju našeg mobilnog uređaja pametnim algoritmima usporedbe parametara komunikacije naših mobitela s nekoliko baznih stanica istovremeno i dati ih nadležnim tijelima u području nacionalne sigurnosti.
 
Tako praćena lokacija putem baznih stanica spasila je mnoge živote turista koji su u japankama otišli na Velebit.
 
No, sada donosimo šokantan članak koji nam otkriva kako se naša lokacija može otkriti samo temeljem našeg mobilnog broja.
 
Srećom, to je prema navodima, moguće samo u 25 zemalja u svijetu, a najbliže nama su Belgija, Danska, Estonija i Srbija.
 
Po nama nezakonitim tehničkim rješenjem koristi se "rupa" u globalno referentnom signalizacijskom protokolu SS7 kojim međusobno komuniciraju telekomunikacijske mreže prilikom razmjene podataka o prometu svojih korisnika unutar države i u roamingu kada je važno prepoznati da se mobilni uređaj prijavio na inozemnu mrežu radi drugačije naplate i cijena usluga.
 
Uz pomoć "špijunskih" alata i, po nama, neovlaštenim pristupom u sustave telekoma simulira se lokacija u inozemstvu a telekom sustav vraća točnu lokaciju s obzirom na položaj prema baznim stanicama.
 
Ono što je zaista zabrinjavajuće jest da telekomi možda nisu ni svjesni "uljeza" u svojoj mreži, dok vlade pojedinih zemalja bez znanja telekom operatora mogu pratiti lokaciju korisnika.
 
S obzirom da je autor ovog posta radio u telekomima više od 22 godine i s obzirom da poznaje sustave SS7 signalizacije, istinski se nadamo da se ovo ne događa.
 
Cijeli članak je na ovom linku:
 
https://www.forbes.com/sites/thomasbrewster/2020/12/01/this-spy-tool-can-find-you-with-just-a-telephone-number-and-25-countries-own-it-warn-researchers/amp/