Svakodnevno sa sve većom zabrinutošću čitamo vijesti iz bolnica i zdravstvenih ustanova. Divimo se naporima zdravstvenog osoblja u spašavanju svakog života i kako, unatoč svakom obliku iscrpljenosti, daju sve od sebe da zaštite sve nas od širenja epidemije.
 
Međutim, situacija postaje još bolnija kada shvatimo da bolnicama prijete i druge opasnosti kritičnog karaktera.
 
Radi se o tzv. Cyber prijetnjama, odnosno, hakerskim napadima na IT sustave bolnica.
 
U nikad prije zabilježenim ekstremnim okolnostima uzrokovanim COVID-19 pandemijom, bolnice se suočavaju s enormnim povećanjem kritičnih pacijenata, zaraženim medicinskim osobljem, nedostatkom budžeta i njegovim prenamjenama u primarno zdravstvene svrhe i borbe za svaki život.
 
No, zlonamjerni ljudi i organizacije, jednim imenom - hakeri, ne prezaju od iskorištavanja takve situacije.
 
U općem nedostatku kvalitetnih izvješća na razini EU, pronašli smo izvješća iz SAD. Porazna su. 300% iznosi porast sigurnosnih incidenata s gotovo 4.000 ransomware napada na IT sustave bolnica u SAD.
 
Pri tom se radi o hakerskim napadima na bolničke sustave čije neprekidno funkcioniranje je ključno za održavanje pacijenata na životu, posebice s aspekta kontinuirane dostupnosti medicinskih podataka, dijagnoza, anamneza i kartona pacijenata.
 
Manjak ili prenamjena budgeta s IT odjela bolnica na druge stavke i manjak osoblja rezultira bitno pojačanom sigurnosnom prijetnjom IT sustavima bolnica.
 
Nikako ne želimo stvarati dodatni pritisak na osoblje bolnica, ali IT osoblju bolnica moramo skrenuti pozornost na dokazana zbivanja u zemljama čije su epidemiološke situacije usporedive s našima.
 
A na svima nama je dužnost da damo podršku bolničkom osoblju u svakom smislu.
 
Više o temi na:
 
https://iapp.org/news/a/amid-a-global-pandemic-ransomware-increasingly-targets-hospitals/