Video nadzor susjedovog privatnog posjeda
 
Donosimo slučaj iz Belgije kakav se vrlo često može dogoditi i kod nas.
 
Radi se o kazni od 1.500 EUR susjedu koji je instalirao video nadzor svog posjeda, ali je perimetrom kamera obuhvatio i privatne posjede susjeda.
 
Susjedi su se požalili nadzornom tijelu.
 
Kamere su snimale privatni posjed non-stop, 24/7/365.
Međutim, dvije od 5 kamera snimale su javne površine i privatne posjede susjeda.
 
Naravno, susjedi nisu bili svjesni da ih susjed svojim video nadzorom snima, dok se isto nije otkrilo u postupku urbanističkog planiranja, kada je susjed prikazao fotografije s vlastitog sustava video nadzora.
 
Nadzorno tijelo je utvrdilo slijedeće:
 
- Ne smije se snimati javne površine ni tuđe privatne posjede video nadzorom vlastitih privatnih posjeda
 
- Perimetri kamera video nadzora pogrešno su bili postavljeni čime se vršio nezakonit nadzor posjeda i čime nisu poduzete sve nužne radnje radi osiguranja obveznih mjera zaštite podataka na principima Privacy-by-default i Privacy-by-Design iz članka 25. GDPR-a
 
Da ponovimo gradivo u hrvatskim okvirima:
 
- Članak 26. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka nalaže da se video nadzor može provoditi samo u svrhu koja je nužna i opravdana za zaštitu osoba i imovine, ako ne prevladavaju interesi ispitanika koji su u suprotnosti s obradom podataka putem videonadzora, drugim riječima, samo na vlastitom posjedu
 
- Članak 32. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka nalaže da je praćenje javnih površina putem videonadzora dozvoljeno samo tijelima javne vlasti, pravnim osobama s javnim ovlastima i pravnim osobama koje obavljaju javnu službu.
 
Stoga, izmaknimo perimetre kamera svog video nadzora i nemojmo zadirati u privatnost naših susjeda.
 
Više o slučaju:
 
https://edpb.europa.eu/news/national-news/2020/belgian-dpa-fine-unlawful-processing-video-images_en