Svakim danom se razveselimo novim tehnološkim rješenjima i svakim danom se sve više zabrinemo za našu privatnost, bez obzira radilo se o našoj privatnoj ili poslovnoj strani života.
 
Ovaj put nas je Microsoft (ne)ugodno iznenadio.
 
Patentirali su tehnologiju kojom omogućavaju poslovnim subjektima da mjere kvalitetu svojih poslovnih sastanaka.
 
Kako?
 
Tijekom sastanka prate "body language" sudionika sastanka, njihove izraze lica, temperaturu sobe, vrijeme sastanka i doba dana kao i broj sudionika.
 
Sustav se sastoji od niza kamera, senzora i posebnog softwarea kojim se, između ostalog, prati koliko je sudionik sastanka uključen u sastanak, tipka li po mobitelu, piše li emailove ili surfa internetom dok se sastanak odvija.
 
Konačni rezultat analitike koju ova tehnologija praćenja zaposlenika i ostalih sudionika sastanaka nudi je procjena vjerojatnosti hoće li sastanak sazvan u određenom terminu i s određenim sudionicima polučiti visoku učinkovitost te predlaže promjenu mjesta ili termina sastanka ali i promjenu sudionika.
 
Iako bi mnogi poslodavci ovakvu tehnologiju željeli odmah uvesti, GDPR definitivno staje na stranu sudionika sastanaka i zaposlenika te smo još daleko od početka primjene ovakvih rješenja.
 
Mi nemamo problema s ovakvom tehnologijom jer nikad za vrijeme sastanaka ne tipkamo porukice, ne gledamo mailove ni ne lutamo neizmjernim prostranstvima interneta ;-)
 
Pročitajte i sami na ovom linku:
 
https://www-geekwire-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.geekwire.com/2020/microsoft-patents-technology-score-meetings-using-body-language-facial-expressions-data/amp/