Javna objava vlastitih političkih mišljenja, vjerskih ili filozofskih uvjerenja
 
Zaposlenik jednog njemačkog sveučilišta sudjelovao je u prosvjedima protiv COVID-19 epidemioloških mjera u njemačkom gradu i javno je nastupao u prosvjedima i unutar chat grupa koje se protive nošenju maski, cijepljenju, 5G mreži i koje općenito osporavaju postojanje prijetnji COVID-19 zaraze. Također je isti zaposlenik sudjelovao i na demonstracimama u Berlinu i javnim nastupima na YouTube.
 
Studentska organizacija je na svojoj web stranici kritizirala ponašanje zaposlenika sveučilišta s obzirom da je u svojim javnim istupima otvoreno govorio protiv znanosti i s obzirom da je izražavao svoja ekstremno desna politička i negirao holokaust.
 
Nakon objave članka studentske organizacije na web stranicama, zaposlenik je sveučilišta zatražio da se taj članak i osvrt studentske organizacije izbriše s web stranice, kao što je i negirao svoja prethodno javno izrečena politička i filozofska stajališta.
 
Studentska organizacija odbila je izbrisati svoj članak s web stranice pa je zaposlenik sveučilišta pokrenuo sudski postupak.
 
Sud je odbio zahtjev zaposlenika sveučilišta utvrdivši da je studentska organizacija ovlaštena javno kritizirati njegova javno izražena ekstremna politička stajališta ispunjena teorijama zavjere.
 
Između ostalog, zakonitost takvog postupanja omogućena je u članku 9. GDPR-a.
 
Tim člankom uvedena je opća zabrane obrade posebnih kategorija osobnih podataka (osobnih podataka koji otkrivaju rasno ili etničko podrijetlo, politička mišljenja, vjerska ili filozofska uvjerenja ili članstvo u sindikatu te obrada genetskih podataka, biometrijskih podataka u svrhu jedinstvene identifikacije pojedinca, podataka koji se odnose na zdravlje ili podataka o spolnom životu ili seksualnoj orijentaciji pojedinca).
 
Ali taj članak utvrđuje točno 10 iznimki temeljem kojih se navedene posebne kategorije osobnih podataka mogu obrađivati.
 
Jedna od iznimki je i ova:
 
(e) obrada se odnosi na osobne podatke za koje je očito da ih je objavio ispitanik.
 
A zaposlenik sveučilišta javno je svojim istupima objavio svoja politička mišljenja i bio je politički aktivan i prilčno isturen u svojim nastupima.
 
Pri tom je važno uočiti da je sud uzeo u obzir i činjenicu da je svrha javno objavljenog članka studentske organizacije bila kompatibilna svrhi ograđivanja i osuđivanja političkih i ne-znanstvenih stajališta zaposlenika sveučilišta.
 
 
 
Više o slučaju pročitajte ovdje:
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=OVG_L%C3%BCneburg_-_2_ME_426/20&mtc=today