Sjećate se svi koji ste nas pratili prije godinu dana da smo javljali o phishing prijevarama putem emailova i putem Facebooka i Instagrama gdje su se nudili proizvodi vrhunskih svjetskih imena po nestvarnim popustima.

Bilo je tu Adidas patika, Levi's traperica i Ray Ban naočala.

Želimo vam reći da su ovakve prijevare također u drugom valu

Nije poanta u tome da nikad nećete vidjeti kupljene proizvode ili ćete dobiti nelegalne kopije, već je poanta prijevare u tome da vas stranice na kojima možete kupiti vrhunske brendove po super popustima vode na forme u koje morate upisati svoje osobne podatke, počevši od imena, adrese, pa sve do onih najzanimlivijih - podaci s bankovne kartice, broj kartice, mjesec isteka valjanosi, uključujući zaštitni kod od 3 ili 4 znamenke na stražnoj strani bankovne kartice.

Moramo biti svjesni da tko god prikupi te podatke s vaših bankovnih kartica može na vaš račun kupiti što god mu srce poželi, pa i skupe originale najpoznatijih svjetskih brendova.

 

Kako prepoznati odmah na prvu da se radi o prijevari:

1. Nevjerojatan popust na cijene

2. Pogledajte punu email adresu pošiljatelja i vidjet ćete da ona nema nikakve veze s brandom niti službenom domenom tog branda

3. Prođite mišom (bez klikanja) na link "View in browser" i opet ćete vidjeti da vas navodi na web stranicu koja nema nikakve veze s brandom niti službenom domenom tog branda

4. Kupite i instalirajte visokokvalitetne antivirusne alate (npr. Bitdefender, Kaspersky i sl.) koji u sebi imaju funkcionalnost prepoznavanja phishing prijevara, naravno, pod uvjetom da svakodnevno ažurirate te aplikacije.