Izvukli smo ovu našu objavu od prošlog ljeta iz razloga jer se radi o stvarnom slučaju s jedne od naših plaža koja je u danas poznatim okolnostima neprepoznatljiva u odnosu na prijašnje godine.

Ipak, kako smo ušli u kakvu-takvu špicu turističke sezone, nije zgorega ponoviti da i na odmoru privatnost osoba mora biti poštivana.

 

Pišući naslov ove objave nismo imali na umu samo na obavljanje nužde na mjestu gdje se to ne smije raditi, već i na objavljivanje takvih snimki s video nadzornih kamera na društvenim mrežama i na internetu.

Video nadzor vašeg poslovnog ili privatnog prostora vrši se u svrhu zaštite imovine i ljudi i ukoliko se koristi za takve svrhe, u pravilu je dozvoljen i opravdan.

 

A ukoliko se dogodi incident kojim nastaje šteta na imovinu ili opasnost za zdravlje i sigurnost osoba, tada se snimke moraju predati samo policiji, uz potvrdu o izuzimanju video snimke kao dokaza.

Snimke s video nadzora ne smiju se obavljivati na internetu niti na društvenim mrežama ukoliko se na njima nalaze fizičke osobe koje bismo mogli izravno ili neizravno identificirati.

Takva objava ne bi imala nikave veze sa svrhom prikupljanja snimki video nadzora - zaštita imovine i ljudi.

 

Stoga vjerujemo da se ovakav znak sa slike neće i ove godine pojavljivati na plažama i da samo predstavlja šalu.

No ukoliko tome nije tako, ukoliko se snimke video nadzora spremaju, tada je vlasnik sustava video nadzora obveznik poštivanja GDPR-a i Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka i oznaka da se prostor snima mora imati bitno drugačiji sadžaj.

 

Definitivno bez navođenja društvenih mreža...