Dansko nadzorno tijelo u postupku je donošenja oštre kazne jednoj agenciji za zapošljavanje iz, mogli bismo reći, bizarnog razloga.
 
Određena osoba je, poznavajući svoja prava u području zaštite osobnih podataka, podnijela zahtjev za pristupom svojim osobnim podacima spomenutoj agenciji za zapošljavanje.
 
Svatko od nas ima pravo isto u svakom trenutku i besplatno zatražiti od svakog pravnog subjekta za kojeg smatramo da isti ima naše osobne podatke.
 
Iskoristite to pravo, pozovite se pri tom na članak 15. Opće uredbe o zaštiti podataka.
 
Kao odgovor, u roku do mjesec dana morate dobiti presliku osobnih podataka koje pravni subjekt ima o vama, zašto ima i kako obrađuje vaše osobne podatke, koje osobne podatke o vama ima, kome su ti podaci dostupni ili podijeljeni, na koji rok se zadržavaju i na bilo koji način obrađuju i odakle im vaši podaci.
 
Takvo pravo je u danskom slučaju iz naslova određena osoba htjela iskoristiti, ali je agencija za zapošljavanje unutar roka od mjesec dana za odgovor, jednostavno izbrisala osobne podatke te osobe, kako bi izbjegla davanje svih traženih informacija.
 
Naravno da takvo postupanje, ukoliko se može utvrditi, daje razloga na punu sumnju da je ta agencija nezakonito zadržavala osobne podatke te osobe i da je htjela promptnim brisanjem riješiti eventualnu eskalaciju problema.
 
No, dansko nadzorno tijelo je utvrdilo činjenice i prilikom donošenja sankcija navelo:
 
"Kada voditelj obrade briše osobne podatke o pojedincu koji su izravno povezani s neispunjavanjem zahtjeva tog pojedinca na pravo pristupa podacima, Voditelj obrade nezakonito onemogućuje provjeru ostvarivanja prava na pristup osobnim podacima od strane nadzornog tijela i sudova. Time Voditelj obrade krši temeljna ljudska prava građana i daje primjer obrade podataka kakav nije dobar."
 
Više o kazni na ovom linku:
 
https://edpb.europa.eu/news/national-news/2020/fine-proposed-danish-recruitment-company_en