Jedna od globalno najpopularnijih low-cost avio kompanija potvrdila je povredu osobnih podataka za čak 9 miliijuna putnika, uzrokovano hakerskim napadom.
 
Ukoliko ste ikada putovali EaysJetom, velika je mogućnost da su i vaši osobni podaci kompromitirani i da su u pogrešnim rukama prevaranata.
 
I autor ovog teksta nalazi se vjerojatno među ovih 9 milijuna osoba.
 
Ne radi se samo o vašim imenima, email adresama i letovima već i o podacima o vašim kreditnim karticama.
 
Uz ovakvu prijetnju, svi mi se sad moramo posebno paziti mogućih "phishing" napada, na način da prevaranti koji sada imaju prilične količine podataka o nama, nam mogu poslati emailove koji će zvučati vrlo uvjerljivo pojačani konkretnim napim osobnim podacima, za koje smo uvjereni da ih zaista ima samo i isključivo EasyJet.
 
Stoga, ozbiljno pripazite ukoliko u narednim tjednima dobijete mail iz EasyJeta i dobro provjerite traži li vas pošiljatelj provjeru nekih vaših osobnih podataka ili da se ulogirate na neku stranicu, provjerite i email adresu s koje dobijete email, provjerite je li emailu priložena neka datoteka, te ukoliko uočite ikakvu nepravilnost ili nelogičnost, gramatičke pogreške ili zahtjev pošiljatelja da se ulogirate passwordom na neku stranicu te priloženu datoteku, nemojte otvarati takav mail niti njegov prilog.
 
Više o temi na ovom linku:
 
https://www-bbc-co-uk.cdn.ampproject.org/c/s/www.bbc.co.uk/news/amp/technology-52722626