Ali ga zato Hrvatska koristi da bi na njemu temeljila svog digitalnog asistenta Andriju - aplikaciju kojom se od korisnika uzimaju ime, trenutna lokacija, mobilni broj, podaci o zdravlju, podaci o ukućanima i članovima obitelji.
 
Više puta smo na GDPR Croatia upozoravali i nastavit ćemo upozoravati kakvu ključnu pogrešku radi Vlada RH baziranjem digitalnog asistenta Andrije na Whatsapp platformi.
 
Whatsapp je u vlasništvu Facebooka i, ponovit ćemo, jedan od najvećih "kradljivaca" naše privatnosti, prvenstveno iz razloga što se metapodaci, odnosno, podaci o lokaciji i vremenima pošiljanja poruka stalno obrađuju i koriste u svrhe za koje nismo dali svoju privolu.
 
Da ne govorimo o skeniranju sadržaja Whatsapp poruka, naše suštinske privatnosti, o nama, našim obiteljima i prijateljima, s kim smo frendovi a koga mrzimo, s kim smo jučer popili kavu i sutra ćemo na ručak, od čega bolujemo ili kuda putujemo, koji su naši kontakti iz mobitela (to nam prvo uzmu pri instalaciji aplikacije, sjećate li se?), kome prvom šaljemo srčeka ujutro a kome zadnjem...
 
Da, Whatsapp će uvijek reći da to ne rade, istovremeno dok Facebook Messenger ipak priznaje da malo "pregledaju" takve detalje.
 
Whatsapp tvrdi da našu komunikaciju s drugim osobama nije moguće otključati jer je enkriptirana "end-to-end" ali "zaborave spomenuti" da, kada radite backup svojih poruka na bilo koji cloud servis, enkripcija se uklanja i naša najdublja privatnost postaje dostupna svakome.
 
Urlich Wolfgang Kelber, njemački savezni povjerenik za zaštitu podataka i slobodu informacija javno je progovorio o Whatsappu i ugroženosti naše privatnosti, naglašavajući upravo izloženost i naših osobnih podataka u okviru borbe protiv širenja globalne COVID-19 pandemije.
 
Njemačka je jasno rekla NE, a Hrvatska i dalje nastavlja s Andrijom.
 
Tko li je u pravu?
 
Izvorni članak iz medija je ovdje:
 
https://www.dw.com/en/germanys-data-chief-tells-ministries-whatsapp-is-a-no-go/a-53474413