Švedsko nadzorno tijelo je izreklo kaznu od 75 milijuna švedskih kruna (otprilike 7 milijuna eura) Googleu zbog nepoštivanja GDPR-a, odnosno jer nije ispunio svoje obveze u pogledu prava na brisanje zapisa u rezultatima tražilice.
 
Tijekom 2017. godine švedsko tijelo za zaštitu podataka dovršilo je nadzor u vezi s tim kako Google postupa s pravima pojedinaca u vezi popise rezultata pretraživanja a koji uključuju njihovo ime uklonjeno s Googleove tražilice u slučaju, primjerice, nedostatka točnosti, relevantnosti ili ako se smatra suvišnim. U svojoj odluci je nadzorno tijelo tada zaključilo da Google mora ukloniti niz popisa rezultata pretraživanja i naložilo je Googleu da to i učini.
 
Takav nalog nadzornog tijela temeljio se još na odluci EU suda iz svibnja 2014. godine kojim je naloženo da pružatelji internetskih tražilica moraju ukloniti popise rezultata pretraživanja koji sadrže imena pojedinaca i ako su pri tom netočni, nerelevantni ili suvišni.
 
U 2018. godini, zbog indicija da Google nije u potpunosti ispoštovao prethodno izdanu naredbu, nadzorno je tijelo pokrenulo ponovni nadzor.
Taj je nadzor sada priveden kraju i Googleu je izrečena zaista velika novčana kazna, s obzirom na opseg i stvarno nanesenu štetu pojedincima.
 
Švedsko nadzorno tijelo utvrdilo je da Google ne ispunjava u potpunosti svoje obveze u vezi s ovim pravom pojedinaca na zaštitu svojih osobnih podataka. Štoviše, utvrdili su činjenicu da Google nije ispravno uklonio dva popisa rezultata pretraživanja za koja im je naloženo uklanjanje još u 2017. godini, ignorirajući zahtjeve nadzornog tijela. Punom primjenom GDPR-a od 25.05.2018. i nadležnosti i snaga odluka nadzornih tijela bitno je ojačana, kao i mehanizmi donošenja strogih novčanih kazni.
 
Više o slučaju na:
 
https://edpb.europa.eu/news/national-news/2020/swedish-data-protection-authority-imposes-administrative-fine-google_en