Nacionalni CERT osnovan je u skladu sa Zakonom o informacijskoj sigurnosti RH i prema tom zakonu CERT je nacionalno tijelo za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u Republici Hrvatskoj.

Danas su objavili kritično upozorenje s obzirom da su zabilježili povećan broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun za uplatu je u trenutku pisanja ovog upozorenja već izvršeno najmanje 6 uplata.

Izgled poruke je prikazan na slici.

Metodu kojom napadač pokušava ostvariti financijsku dobit temelji na objavljivanju navodnih osjetljivih snimaka žrtve koja je primila ucjenjivačku poruku ako žrtva ne izvrši uplatu u Bitcoin vrijednosti od 950 eura.

Kako bi poruku učinio što uvjerljivijom, napadač je lažirao adresu pošiljatelja kako bi bila istovjetna adresi primatelja. Također, svaka ucjenjivačka poruka zabilježena u našem sustavu poslana je s različite IP adrese.

Ucjenjivač navodi da posjeduje snimke s web kamere žrtvinog računala kojoj je pristupio dok je žrtva navodno pregledavala web stranice pornografskog sadržaja.

Pri tome prijeti objavom navodne “ponižavajuće” video snimke svim žrtvinim kontaktima koje je prikupio s Facebooka i e-maila.

Važno je napomenuti kako poruka elektroničke pošte ne sadrži nikakav zlonamjerni sadržaj, a korisnike savjetujemo da ovu i sve ostale poruke ovoga tipa zanemare te uklone iz svojeg sandučića elektroničke pošte.

Svi detalji o kritičnom upozorenju na stranicama CERT-a:

https://www.cert.hr/KRIuPOSE