Iako ovaj naslov upućuje na temu koja još nije zaživjela u Hrvatskoj, vrijedi pročitati ovaj članak kako bi trgovački lanci na vrijeme odustali od eventualne nezakonite primjene tehnologija koje prikupljaju biometrijske podatke.

Konkretno, radi se o slučaju u Belgiji, gdje je belgijsko nadzorno tijelo pokrenulo postupak protiv vrlo poznatog francuskog trgovačkog lanca Carrefour zbog nezakonitog prikupljanja otisaka prstiju svojih kupaca.

Primarna ideja Carrefoura je pokretanje pilot projekta u trgovinama u Briselu kojim se korisnicima želi omogućiti plaćanje otiskom prsta kao što bude kupcima i nagradne bodove ukoliko daju svoj otisak prsta.

Članak 9. GDPR-a utvrđuje da biometrijski podaci spadaju u skupinu posebnih kategorija osobnih podataka i ne smiju se prikupljati, osim u slučajevima točno 9 mogućih iznimki od zabrane prikupljanja.

Od tih 9 egzaktnih iznimki, na trgovačke lance je primjenjiv a samo jedna - izričita privola kupca.

Pri tom, kako kaže nadzorno tijelo, nije dovoljno da kupac nešto potpiše, već mu moraju biti vrlo jasno opisani rizici kojima se izlaže u slučaju davanja svog otiska prsta trgovačkom lancu.

Nadzorno tijelo je prvenstveno reagiralo po saznanju da je trgovački lanac već pokrenuo prikupljanje otisaka prstiju na nezakonit način.

Oprezno s namjerama i projektima prikupljanja biometrijskih i svih ostalih posebnih kategorija podataka, u Švedskoj je čak jedna srednja škola oštro kažnjena zbog uporabe biometrije za svrhe praćenja prisutnosti na nastavi.

Nikako se ne smije zaboraviti činjenica i stroga obveza iz GDPR-a koja kaže: organizacija koja želi prikupljati biometriju i ostale posebne kategorije podataka, mora istovremeno omogućiti ostvarivanje svrhe obrade podataka i putem drugih manje invazivnih metoda.

Npr. danas tvrtke pribjegavaju prikupljanju biometrijskih podataka radi vođenja evidencije prisutnosti na radnom mjestu, i to smiju isključivo temeljem izričite i slobodne privole zaposlenika, koji ima apsolutno pravno odbiti davanje privole i ima puno pravo tražiti da se njegova prisutnost na radnom mjestu vodi drugim načinima, npr. RFID karticama, ručnim upisom u evidencije i sl.

Više o nadzoru pročitajte na linku:

https://www.biometricupdate.com/202001/belgian-data-protection-authority-warns-supermarket-chain-carrefour-about-biometric-data-collection