Agencija za zaštitu osobnih podataka zaprimila je upit edukacijskog centra koji navodi da provodi edukacije/seminare kao dio cjeloživotnog obrazovanja za svoje klijente, između ostalog, poslovne subjekte koji na edukacije upućuju svoje zaposlenike.

U tu svrhu edukacijski centar prikuplja i obrađuje osobne podatke zaposlenika svojih klijenata koji ih šalju na pojedine edukacije/seminare.

Klijenti edukacijskog centra smatraju da je edukacijski centar u tom poslovnom odnosu s njima izvršitelj obrade, što nije baš točno.

Iz opisa poslova i djelatnosti edukacijskog centra proizlazi da edukacijski centar pruža uslugu edukacije kroz razne seminare te na taj način utvrđuje svrhe i načine obrade osobnih podataka polaznika čime se sukladno članku 4. Opće uredbe o zaštiti podataka smatraju samostalnim voditeljem obrade za poslove edukacija.

Stoga u opisanom slučaju za svoje klijente edukacijski centar nije izvršitelj obrade, nego voditelj obrade koji pruža usluge edukacija odnosno obrazovanja te se na isti primjenjuju sve obveze koje se primjenjuju na voditelje obrade.

Osobito se primjenjuju obveze pružanja informiranja pojedincima koje se manifestiraju kroz članak 13. ako se podaci prikupljaju izravno od ispitanika ili članak 14. ako su podaci zaposlenika dobiveni od njihovih poslodavaca koji ih upućuju na edukacije i koji su uslugu sa edukacijskim centrom izravno ugovorili.

 

Mišljenje AZOP-a je na ovom linku:

https://azop.hr/misljenja-agencije/detaljnije/prikupljanje-i-obrada-osobnih-podataka-zaposlenika1