Stoga nam je posebno drago ovim putem javiti kako nadzorno tijelo za zaštitu podataka u Velikoj Britaniji (ICO), povrh obveza iz GDPR-a i njihovog nacionalnog vrlo strogog zakona o zaštiti podataka, donosi i dodatni obvezujući okvir normi koje moraju slijediti sve tvrtke i organizacije koje nude online sadržaje za djecu.

Njime se određuju jasna i konretna pravila kako moraju tvrtke postupati i što im je uopće dozvoljeno, posebice u području društvenih mreža, igračaka spojenih na internet, web stranica s edukacijskim sadržajima, online igara i streaming portala.

ICO je odlično prepoznao činjenicu da današnja djeca prije nauče koristiti tablet ili pametni telefon nego voziti bicikl.

Stoga taj okvir normi očuvanja privatnosti djece na internetu moramo samo pohvaliti, i voljeli bismo da bude obvezan u svakom zemlji članici EU i globalno.

Nije poanta zabraniti djeci korištenje novih tehnologija, usluga i aplikacija, već ih zaštititi kada iste koriste.

Nismo slučajno odabrali donju fotografiju za ovaj post.

Djeca vole Playstation. Svi ga vole. Ali, jeste li znali da je Playstation platforma prije nekoliko godina bila korištena za organizaciju nekoliko terorističkih napada u svijetu?

Da li znamo koje prijetnje privatnosti naše djece na internetu svakodnevno možemo susresti?

 

Više o ICO prijedlozima:

https://ico.org.uk/about-the-ico/news-and-events/age-appropriate-design-code-blog/