Neka čitatelje ovog posta ne zavara ovaj naslov, iako isti predstavlja stajalište latvijskog nadzornog tijela za zaštitu osobnih podataka.

Naš je stav da se ovakvo stajalište ne može i ne smije generalno primjenjivati, već se svaki pojedinačni slučaj mora detaljno proučiti.

 

Zaposlenik zaštitarske tvrtke u Latviji je privatnim mobitelom snimio zapis sa sustava videonadzora i poslao snimku putem Whatsapp i Telegram aplikacija osobi obuhvaćenoj snimkom.

Naravno, snimljena osoba se požalila nadzornom tijelu za zaštitu osobnih podataka očigledno nezadovoljna takvim preslobodnim postupanjem sa snimkama videonadzora.

Zaštitarska tvrtka dokazala je tijekom nadzora da su svi njeni zaposlenici dobili jasne upute o postupanju sa snimkama videonadzora, uključujući i zabranu snimanja privatnim uređajima.

Jasno su razradili i dokumentirali procedure upravljanja sustavima videonadzora i pravima pristupa snimkama, pregledavanja pohranjenih snimki i izrade kopija videozapisa.

Također, odmah po saznanju o ovom incidentnom događaju raskinuli su ugovor o radu tom zaposleniku.

 

Važno je u ovom slučaju uočiti da je tijekom nadzora dokazano da je zaposlenik svjesno ignorirao sve jasne upute i procedure poslodavca i svojom voljom je izradio kopiju snimke privatnim mobitelom. Zašto je sebi i poslodavcu dodatno zakomplicirao situaciju slanjem snimke osobi obuhvaćenoj snimkom, ne znamo.

 

Na temelju rezultata nadzora, nadzorno je tijelo zaključilo kako je navedeno u naslovu ovog posta.

 

Jasno je da se ovakav zaključak ne može i ne smije primjenjivati kao općenito pravilo, već ključ leži u dokazivim činjenicama je li poslodavac zaista osigurao sve potrebne tehničke i organizacijske mjere koje je objektivno mogao i trebao poduzeti da se ovakve incidentne situacije ne dogode.

Izostanak razumnog i profesionalnog postupanja zaposlenika je jedna sasvim druga stvar.

 

Više o slučaju:

https://gdprhub.eu/index.php?title=DVI_(Latvia)_-_SIA_%22QUANTRUM%22&mtc=today

 

Image by FreePik

#gdprcroatia