Članak 20. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka bavi se ovim pitanjem i glasi, citiramo:

(1) Zabranjena je obrada genetskih podataka radi izračuna izgleda bolesti i drugih zdravstvenih aspekata ispitanika u okviru radnji za sklapanje ili izvršavanje ugovora o životnom osiguranju i ugovora s klauzulama o doživljenju.

(2) Privolom ispitanika ne može se ukinuti zabrana iz stavka 1. ovoga članka.

(3) Odredba stavka 1. ovoga članka primjenjuje se na ispitanike koji u Republici Hrvatskoj sklapaju ugovore o životnom osiguranju i ugovore s klauzulama o doživljenju ako obradu provodi voditelj obrade s poslovnim nastanom u Republici Hrvatskoj ili koji pruža usluge u Republici Hrvatskoj.

(4) Postupanje suprotno odredbama ovoga članka smatra se kršenjem članka 9. Opće uredbe o zaštiti podataka i podliježe sankcioniranju sukladno članku 83. stavku 5. Opće uredbe o zaštiti podataka.

 

Iz ovog teksta je jasna namjera zakonodavca da spriječi prikupljanje i obradu genetskih podataka pojedinaca radi komercijalnih interesa u području životnog osiguranja i drugih ugovornih odnosa čije se odredbe odnose na genetske predispozicije za kraćim ili duljim životnim vijekom, pa čak i pod uvjetom da pojedinac osobno pristane na takvu obradu njegovih genetskih podataka.

Istraživanja ovisnosti trajanja životnog vijeka s genetskim predispozicijama, na koja nailazimo u javno dostupnim izvorima, ukazuju da genetika ima značajan utjecaj na doživljenje. Nismo nimalo stručni u tom području, pa konačni sud ostavljamo liječnicima. No, ono što sami nalazimo u javno dostupnim izvorima, da budemo praktični, ukazuje da su obiteljske anamneze iznimno važne u procjeni rizika oboljenja ili prerane smrti. Vjerujemo da smo se mnogi od nas susreli s pitanjima liječnika je li tko u našoj obitelji bolovao od povišenog tlaka, tumora, bolesti srca, mentalnih poremećaja i slično.

Takve informacije su zlata vrijedne liječnicima za naše dobro, ali su zabranjene za prikupljanje i daljnju obradu od strane onih koji ih žele iskoristiti u komercijalne svrhe.

 

Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka (NN42/18) je ovdje:

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2018_05_42_805.html

 

Image by DC Studio on Freepik

#gdprcroatia