Europski odbor za zaštitu podataka (EDPB) započeo je svoju akciju koordiniranog okvira za provedbu (CEF) za 2024. Tijekom godine 31 tijelo za zaštitu podataka (DPA), uključujući 7 njemačkih DPA na državnoj razini, diljem EEA sudjelovat će u ovoj akciji.

S obzirom da je pravo na pristup osobnim podacima jedno od najčešće korištenih prava na zaštitu podataka, nadzorna tijela primaju brojne pritužbe. 

Konkretno, pravo na pristup osobnim podacima omogućuje nam da provjerimo obrađuju li organizacije naše osobne podatke na usklađen način. Osim toga, često nam to pravo omogućuje ostvarivanje i ostalih prava na zaštitu podataka, kao što su pravo na ispravak i brisanje.

Kako bi procijenili kako se organizacije pridržavaju prava pristupa u praksi, nadzorna tijela, uključujući i AZOP, provoditi će slijedeće aktivnosti:

🎯organizacijama će se slati upitnici radi utvrđivanja činjenica ili kako bi se utvrdilo je li službena istraga opravdana;

🎯početak službene istrage; i/ili

🎯praćenje službenih istraga koje su u tijeku.

 

Rezultati zajedničke inicijative analizirat će se na koordiniran način, a svako nadzorno tijelo će odlučiti o mogućem daljnjem nadzoru i daljnjim radnjama.

Stoga je, ako još nismo, pametno proučiti EDPB smjernice o pravu na pristup podacima o kojima smo pisali:

https://biconsult.hr/gdprcroatia/2210-pravo-na-pristup-nasim-osobnim-podacima-kljucan-nacin-upravljanja-zastitom-nasih-podataka

 

Više o koordiniranoj akciji nadzornih tijela:

https://edpb.europa.eu/news/news/2024/cef-2024-launch-coordinated-enforcement-right-access_en

 

#gdprcroatia