Gradski ured jednog grada u RH zaprimio je poštom intimne fotografije ženske osobe, kakve su također objavljene i u nekim medijima.

Ženska osoba s fotografija se posredstvom odvjetnika obratila Gradu sa zahtjevom za pristupom njenim osobnim podacima i brisanjem istih, što je Grad odbio, pa je slučaj prijavljen AZOP-u.

Grad se očitovao da zaprimljene fotografije nije ni na koji način distribuirao niti ih neovlašteno prenosio ili na bilo koji način koristio, kao i da iz intimnih fotografija nije bilo moguće identificirati konkretnu osobu.

„Gradski ured poduzeo je sve potrebne i moguće radnje za koje je ovlašten kako bi se spriječila i najmanja mogućnost zlouporabe ili bilo kakve druge nedopuštene i neovlaštene radnje vezane uz raspolaganje osobnim podacima. Zaključno, Gradski ured navodi kako je djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova Policijske uprave ustupljeno pismeno koje je, možebitno, bilo vezano uz podnositeljicu zahtjeva, budući da su ovlaštene osobe po službenoj dužnosti, a na zahtjev Općinskog državnog odvjetništva, od Gradskog ureda navedeno i zatražile. S tim u vezi Gradski ured naglašava kako je tom prilikom istom izdana službena potvrda o oduzimanju predmeta odnosno pismena.“

Istovremeno je utvrđeno da se uz fotografije objavljene u medijima ne navode drugi osobni podaci pa nije moguće utvrditi identitet osobe na njima.

Utvrđeno je kako je Gradski ured u ime Grada kao voditelja obrade povratno odgovorivši na zahtjev podnositeljice, postupio sukladno članku 12. stavku 2. Opće uredbe o zaštiti podataka, s obzirom na to da je obrazložio podnositeljici da u konkretnom slučaju nije mogao utvrditi identitet osobe čije je fotografije zaprimio putem anonimnog podneska. Dakle, iako je podnositeljica u skladu sa člankom 15. Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka zatražila pristup svojim osobnim podacima, u konkretnom slučaju je voditelj obrade pravilno postupio kada je uzimajući u obzir odredbe članka 12. stavka 2. Opće uredbe odbio postupiti po zahtjevu podnositeljice u svrhu ostvarivanja njezinih prava, iz razloga što nije mogao sa sigurnošću utvrditi identitet osobe čije je fotografije zaprimio.

Isto tako, s obzirom na to da je sporno pismeno sa pripadajućim fotografijama podnositeljice oduzeto voditelju obrade od strane Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave, na zahtjev Općinskog državnog odvjetništva, brisanje osobnih podataka podnositeljice zahtjeva u konkretnom slučaju nije primjenjivo, uzimajući u obzir članak 17. stavak 3. točku e) Opće uredbe o zaštiti podataka.

Također, vezano uz navode podnositeljice o prosljeđivanju njezinih osobnih podataka drugim neovlaštenim primateljima, potrebno je istaknuti kako iste podnositeljica nije ničim dokazala, niti je u postupku utvrđeno da je u konkretnom slučaju došlo do takvog neovlaštenog prosljeđivanja.

 

Rješenje AZOP-a je ovdje:

https://azop.hr/wp-content/uploads/2023/11/Rjesenje_pristup-osobnim-podacima_nemogucnost-utvrdivanja-identiteta.pdf

 

#gdprcroatia