Takvi slučajevi događaju se svakodnevno s obzirom da kartične kuće i brojne banke i ostale financijske institucije imaju stroge obveze proizašle iz Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma, koji propisuje mjere, radnje i postupke koje obveznici i nadležna državna tijela poduzimaju radi sprječavanja i otkrivanja pranja novca i financiranja terorizma te druge preventivne mjere u svrhu sprječavanja korištenja financijskoga sustava za pranje novca i financiranje terorizma.

Člankom 15. Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma propisano je kako dubinska analiza stranke obuhvaća između ostaloga i mjere utvrđivanja identiteta stranke i provjeru njezina identiteta na osnovi dokumenata, podataka ili informacija dobivenih iz vjerodostojnoga, pouzdanoga i neovisnoga izvora, uključujući, ako ga stranka ima, kvalificirani certifikat za elektronički potpis ili elektronički pečat.

Člankom 20. stavkom 3. navedenog Zakona propisano je da osim podataka iz stavka 1. ovoga članka, obveznik pribavlja i ostale podatke u opsegu u kojem su mu potrebni za procjenu rizika od pranja novca i financiranja terorizma sukladno odredbama ovoga Zakona i na temelju njega donesenih podzakonskih akata.

Isto tako, člankom 37. stavkom 2. točkom 4. istog Zakona propisano je da je obveznik primjene navedenog Zakona dužan redovito provjeravati i ažurirati prikupljene dokumente i podatke o stranci, stvarnome vlasniku stranke i profilu rizičnosti stranke te provjeravati podatke je li stranka ili stvarni vlasnik stranke postao ili prestao biti politički izložena osoba.

Nadalje, članak 79. Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma navodi kako dokumentacija koja je prikupljena prilikom primjene ovoga Zakona i na temelju njega donesenih podzakonskih akata mora sadržavati, između ostaloga i dokumentaciju na temelju koje je utvrđen identitet stranke (preslika službenoga osobnog dokumenta, preslika izvoda iz sudskoga ili drugoga registra i dr.).

Nije tajna da nam se dosta naših nezadovoljnih čitatelja javlja s upitima moraju li postupiti prema zahtjevu svoje banke ili kartične kuće.

 

Jedan takav slučaj došao je i do AZOP-a, koji je javno objavio i rješenje:

https://azop.hr/wp-content/uploads/2023/10/Preslika-osobne-iskaznice_zahtjev-odbijen.pdf

 

Imajući u vidu zakonske odredbe Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, a u donosu na prikupljanje preslike osobnog dokumenta-osobne iskaznice, kartična kuća kao voditelj obrade ima opravdani razlog temeljem navedenog Zakona zbog kojih je dužna nedvojbeno utvrditi identitet klijenta na način da prikupi presliku osobne iskaznice, a tako i određeni opseg osobnih podataka podnositeljice zahtjeva.

 

Image from Pexels com

#gdprcroatia