Izreklo ju je irsko nadzorno tijelo za zaštitu podataka zbog kršenja niza GDPR obveza i kršenja zaštite privatnosti djece i maloljetnika, koji su definitivno najzastupljeniji na ovoj kineskoj mreži.

Odluka irskog nadzornog tijela donesena je temeljem obvezujuće odluke EDPB-a (European Data Protection Board) u kojem sjede predstavnici svih nadzornih tijela u EU, a u kojem se navodi slijedeće, izdvajamo:

 

  • U pop-up prozoru za registraciju djeca su bila poticana na pristanak  da njihov account bude javno vidljiv odabirom gumba s desne strane s oznakom "Preskoči", što ima kaskadni učinak na privatnost djeteta na platformi, na primjer komentiranjem videozapisa koji su djeca izradila

 

  • U pop-up prozoru za objavljivanje videozapisa, djeca su bila poticana da kliknu na "Objavi sada", prikazano podebljanim, tamnijim tekstom koji se nalazi na desnoj strani, umjesto na svjetlijem gumbu za "otkaži". Ako su željeli svoju objavu učiniti privatnom prvo su morali odabrati "otkaži", a zatim potražiti postavke privatnosti kako bi se prebacili na "privatni račun". Stoga su očito bili poticani da izaberu javnu vidljivost, pri čemu im je TikTok otežavao odabire koji favoriziraju zaštitu njihovih osobnih podataka. Nadalje, posljedice različitih opcija bile su nejasne, osobito djeci korisnicima.

 

  • Dobna granica koju je TikTok postavio kako bi djeci mlađoj od 13 godina spriječio pristup platformi može se lako zaobići a nakon dobivanja pristupa TikToku nisu se primjenjivale mjere zaštite djece na dovoljno sustavan način.

 

Više o temi na:

https://edpb.europa.eu/news/news/2023/following-edpb-decision-tiktok-ordered-eliminate-unfair-design-practices-concerning_en

 

Image from FreePik

#gdprcroatia