"We now had 'Harbors,' 'Umbrellas,' 'Shields' and 'Frameworks' — but no substantial change in US surveillance law. … Just announcing that something is 'new,' 'robust' or 'effective' does not cut it before the Court of Justice. We would need changes in U.S. surveillance law to make this work — and we simply don't have it."

Riječi su to globalno poznatog Maxa Schremsa, NOYB aktivista koji najavljuje otvaranje novog, tzv. Schrems III slučaja pred Europskim sudom, nakon što je danas, 10.07.2023. Europska komisija objavila donošenje odluke o primjerenosti SAD u području zaštite prava i temeljnih sloboda pojedinaca, s naglaskom na postupke i temeljna prava pojedinaca u okviru aktivnosti sigurnosno-obavještajne zajednice SAD i uporabe osobnih podataka non-USA građana, na što je upozoravao Edward Snowden prije točno 10 godina.

 

S druge strane, cijela EU/EEA još od srpnja 2020. i presude Europskog suda, kojom je ukinut bilateralni sporazum pod nazivom EU-US Privacy Shield, živi u stanju nezakonitosti, jer se prijenosi osobnih podataka u SAD i dalje odvijaju u punom opsegu, ne mogu se obustaviti niti zabraniti, a svi ključni US igrači, počevši od Googlea, Amazona, Applea, Mete i stotina tisuća globalnih igrača imaju zakonsku obvezu otvoriti svoje sustave, metapodatke i sadržaje komunikacije sigurnosnim agencijama SAD, dok istovremeno većina pravnih subjekata u EU ni ne zna da svojim svakodnevnim poslovanjem prenosi osobne podatke preko Atlantika.

Stoga je od kritične važnosti za poslovne subjekte u EU/EEA ozakonjenje prijenosa osobnih podataka u SAD novim sporazumom naziva EU-U.S. Data Privacy Framework, u kojem niz stvari neodoljivo podsjeća na EU-US Privacy Shield, ali su uvedene i dodatne mjere u području američkog pravosuđa i obavještajne zajednice.

 

Od sutra, 11.07.2023. na snazi je Adequacy Decision za SAD, koji moguće predstavlja spas za Facebook, Instagram, Google Analytics, Fonts, reCaptcha itd.

Ako se vratimo na početak ovog posta, iskustvo nam govori da smo nekoliko slijedećih godina „mirni“….

 

Tekst Odluke Europske komisije o primjerenosti je ovdje:

https://commission.europa.eu/system/files/2023-07/Adequacy%20decision%20EU-US%20Data%20Privacy%20Framework.pdf

 

Image by pressfoto on Freepik

#gdprcroatia