Još od 2019. godine raznim kanalima skrećemo pozornost Ministarstvu znanosti i obrazovanja na nužnost definiranja jasnih i nedvojbenih rokova zadržavanja pedagoške dokumentacije u osnovnim i srednjim školama, jer isti nisu definirani što ima za posljedicu neujednačenost razdoblja zadržavanja pripadajućih osobnih podataka u školama na nacionalnoj razini.
 
U pravilu se radi o vrlo osjetljivim osobnim podacima učenika i njihovih obitelji, pa i o posebnim kategorijama osobnih podataka, ponajviše podataka o zdravlju, koji se najčešće pohranjuju trajno dok god ima mjesta u ormaru ili arhivi, ali smo naišli da se i u nekim školama takva dokumentacija i prerano uništi.
 
Jedno od temeljnih načela obrade osobnih podataka iz članka 5. GDPR-a je NAČELO OGRANIČENJA POHRANE, koje definira da osobni podaci moraju biti:
 
"čuvani u obliku koji omogućuje identifikaciju ispitanikâ samo onoliko dugo koliko je potrebno u svrhe radi kojih se osobni podaci obrađuju; osobni podaci mogu se pohraniti na dulja razdoblja ako će se osobni podaci obrađivati isključivo u svrhe arhiviranja u javnom interesu, u svrhe znanstvenog ili povijesnog istraživanja ili u statističke svrhe u skladu s člankom 89. stavkom 1., što podliježe provedbi primjerenih tehničkih i organizacijskih mjera propisanih ovom Uredbom radi zaštite prava i sloboda ispitanika („ograničenje pohrane”)"
 
U školama se tu prvenstveno radi o dokumentaciji učenika s teškoćama kao definitivno najosljetljivijoj kategoriji osobnih podataka u školama, rezultatima sociometrije, o pedagoškim mjerama i drugoj pedagoškoj dokumentaciji.
 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja je pokrenulo sad takvo usklađivanje u području pedagoške dokumentacije u dječjim vrtićima kroz javno objavljen prijedlog Pravilnika o obrascima i sadržaju pedagoške dokumentacije i evidencije o djeci u dječjem vrtiću te elektroničkom upisniku predškolskih ustanova (e-Vrtići), na ovom linku:
 
https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=23490
 
 
Između ostalog, prijedlog Pravilnika definira da dječji vrtić čuva matičnu knjigu i ljetopis trajni, a da se ostala dokumentacija i evidencija čuva 5 godina.
 
Tim prijedlogom pravilnika se definiraju i pravila dijeljenja osobnih podataka djece među javnim i državnim institucijama, i nadamo se da će ovakav pravilnik uskoro biti predložen i za područje osnovnih i srednjih škola.
 
 
Image from FreePik
 
#gdprcroatia