Kad smo naišli na ovaj članak, prvo smo pomislili da se radi o Fake News kakvih ima na svakom koraku.
 
No, s obzirom da je ova tema objavljena u newsletteru IAPP (International Association of Privacy Professionals) i s obzirom da prenosi upozorenja, po nama, jednog od najrelevatnijih i najkonzistentnijih nadzornih tijela za zaštitu osobnih podataka u EU - francuskog CNIL-a, svakako je smatramo važnom za podijeliti sa svima vama.
 
Prvi savjet koji svim namjernicima za Qatar jest da ne uzimaju svoje pametne telefone, već da uzmu tzv. "Burner Phone" ili neki jeftin pametni telefon s prepaid karticom kojeg će bez dvoumljenja moći odbaciti ili uništiti, u kojem neće biti vrijednih fotografija i dokumenata, a posebice ne fotografija "nepoćudnog" sadržaja.
 
A sad dolazi najbolji dio.
 
Svaki će posjetitelj pri dolasku u Katar MORATI instalirati dvije aplikacije: službenu aplikaciju svjetskog prvenstva Hayya i COVID aplikaciju Ehteraz za praćenje kontakta sa zaraženima.
 
CNIL upozorava da se zapravo radi o spyware aplikacijama koje omogućavaju nadležnim institucijama Katara da prate goste, odnosno, kretanje mobitela, ali i da čitaju sadržaj mobilnog uređaja, brišu ga ili mijenjaju, pa i da vas nazovu ako zažele.
 
CNIL preporuča da posjetitelji instaliraju aplikaciju po dolasku u Katar i izbrišu je s pametnog uređaja odmah po povratku, a za vrijeme boravka u Kataru da ga koriste samo ako je nužno i što manje za online usluge, da se nikad ne odvajaju od svog mobitela i da postave snažne lozinke.
 
 
Više o temi na:
 
https://www.politico.eu/article/qatar-world-cup-2022-warning-burner-phones-french-agency/
 
https://theabcnews.com/french-agency-warns-world-cup-fans-to-get-flash-phones-for-qatar-apps-politico-the-abc-news/
 
 
Image by Freepik
 
#gdprcroatia