Državna infrastruktura susjedne Crne Gore pogođena je masivnim kibernetičkim napadom "bez presedana", objavile su vlasti.
 
Kibernetički ​​napad bez presedana pogodio je državnu digitalnu infrastrukturu u Crnoj Gori, čija vlada je pravovremeno usvojila mjere za ublažavanje njegovog utjecaja.
 
Crna Gora je napad odmah prijavila ostalim članicama NATO saveza.
 
“Određene usluge su privremeno isključene iz sigurnosnih razloga, ali sigurnost računa građana i tvrtki i njihovih podataka nije ugrožena”, rekao je ministar javne uprave.
 
Napad je počeo u četvrtak navečer 25.08.2022. Veleposlanstvo SAD u Crnoj Gori savjetovalo je građanima SAD da ograniče kretanje i putovanja u zemlji na ono što im je neophodno te da imaju ažurne i lako dostupne putne isprave, strahujući da bi napad mogao utjecati na vladinu infrastrukturu za identifikaciju ljudi koji borave u Crnoj Gori i prijevoz.
 
“U Crnoj Gori je u tijeku stalan i kontinuiran kibernetički napad”, objavila je stranica Veleposlanstva SAD u glavnom gradu Podgorici. "Napad može uključivati ​​prekide u javnom sektoru, prijevozu (uključujući granične prijelaze i zračnu luku) i telekomunikacijskom sektoru."
 
Agencija za nacionalnu sigurnost izdala je upozorenje organizacijama koje upravljaju kritičnom infrastrukturom.
 
Državna elektroprivreda EPCG prešla je na ručni rad kako bi spriječila eventualnu štetu. Tvrtka je također odlučila privremeno deaktivirati usluge nekih korisnika kao mjeru opreza.
 
Svi detalji i dokazi jasno upućuju da se radi o kibernetičkom napadu ruskih hakera, s obzirom na metode koje su hakeri iz te zemlje već primjenjivali posljednjih godina, a dakako da jedan od razloga ovih napada leži i u činjenici da je Crna Gora članica NATO pakta.
 
Više o temi na:
 
https://securityaffairs.co/wordpress/134900/cyber-warfare-2/montenegro-cyber-attack.html
 
 
Photo by Mary from Pexels:
 
 
#gdprcroatia