"...međutim, taj sustav je ukinut nakon stupanja na snagu nove uredbe o zaštiti podataka."
 
Dio je to teksta iz članka u medijima i sasvim je razuman i pokazuje da gradska vlast poznaje GDPR.
 

Prema članku 9. stavku 2. točki a. GDPR-a i članku 23. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka biometrijski sustav, u kakve spada i obrada otisaka prstiju, u svrhe identifikacije pojedinca može biti korišten samo temeljem izričite privole pojedinca.

A da bi privola bila valjana, mora pojedincu prije njegovog prava izbora biti omogućen pristup prostoru i drugim načinima (RFID kartice, PIN-ovi, ključevi...) bez ikakvog ometanja ili prepreka, mora mu biti dan potpuno slobodan izbor pa čak i ako naknadno povuče svoju privolu.

Stoga definitivno neće svi zaposlenici dati privolu na obradu biometrijskih podataka i samim time poslodavac mora održavati i omogućavati i druge načine i metode pristupa prostoru.

Ako se takav sustav, osim samog dozvoljavanja ulaska, koristi i za vođenje evidencija radnog vremena, praćenje vremena dolaska i odlaska, tada je potrebna dodatna izričita privola za svaku zasebnu svrhu i naravno - osiguranje potpune informiranosti svih pojedinaca o svrhama, načinima, rokovima pohrane i pravima, uključujući i pravo na povlačenje privole i pravo na pritužbu AZOP-u.

Pri tom je važno voditi brigu da se biometrijski podaci prikupljaju i provjeravaju samo i isključivo od osoba koje su izričitom privolom pristale na obradu njihovih biometrijskih podataka.


 
Članak u medijima je ovdje:
 
https://www.index.hr/vijesti/clanak/uhljeb-kojem-je-puljak-dao-otkaz-primao-8000-kuna-kolege-otisao-je-raditi-na-kruzer/2389271.aspx
 
Izvor: index.hr