Presuda njemačkog suda na temu iz naslova je od krucijalne važnosti i zasigurno će predstavljati sudsku praksu koju će slijediti i drugi sudovi u zemljama članicama EU.
 
Određeni pojedinac iz Njemačke požalio se da Google Maps i Google Earth objavama satelitskih fotografija njegovog posjeda, kojim se vide površina kuće, zelenilo trave u dvorištu, položaj terase ili vrta, zadiru u njegovu privatnost i obrađuju njegove osobne podatke bez njegovog pristanka.
 
Zatražio je od Googlea da prikrije prikaz njegovog posjeda u obje aplikacije.
 
Njemački je sud donio presudu kojom Googleu daje legitimitet svojih aplikacija, pokušat ćemo na najjednostavniji način opisati temelje presude:
 
- nitko od nas vlasnika posjeda ili nekretnina ne daje privolu Googleu za javnu objavu satelitskih fotografija, jer privolama ovdje nije mjesto
 
- primjenjivi pravni temelj za takvo postupanje s fotografijama našeg posjeda, koje bi se mogle smatrati našim osobnim podacima, jest legitimni interes iz članka 6. stavka 1. točke f. GDPR-a, koja glasi:
 
"obrada je nužna za potrebe legitimnih interesa voditelja obrade ili treće strane, osim kada su od tih interesa jači interesi ili temeljna prava i slobode ispitanika koji zahtijevaju zaštitu osobnih podataka, osobito ako je ispitanik dijete."
 
- Googleov legitimni interes jači je od interesa pojedinca u zaštiti njegovih prava i sloboda
 
- globalna javnost je itekako zainteresirana za ove Google usluge, a kada bi Google morao zasjeniti svaki komadić globusa za koji vlasnik to traži, ove Googleove usluge izgubile bi smisao kao i dostupnost informacija putem njih
 
- ne postoji izravna konkretna veza između fotografije posjeda, uključujući njegovu adresu, i samog pojedinca niti poveznica s konkretnim osobama koje tamo žive
 
 
Više o slučaju iz Njemačke:
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=LG_Itzehoe_-_10_O_84/20&mtc=today
 
 
 
Image by petterijokela from Pixabay