Mnogi stanovi danas imaju ugrađene interfone s video zapisom, odnosno, s integriranom kamerom koja zabilježi osobu koja pozvoni na naše zvono kad smo doma ili kad nismo.
 
Jel se ovdje radi o video nadzoru ili o modernijoj verziji špijunke?
 
To pitanje postavljeno ja Španjolskom nadzornom tijelu za zaštitu osobnih podataka nakon što je određena osoba podnijela njima tužbu s obzirom da je uočila da kamera interfona obuhvaća i javni prostor, odnosno, prostor kojim prolaze i druge osobe.
 
Nadzorno je tijelo tijekom inspekcije utvrdilo da je vlasnik stana postavio interfon s kamerom zbog dotadašnjih vandalizama nad njegovim ulaznim vratima.
 
Utvrđeno je i da sustav interfona zadržava snimke pojedinca koji pozvoni na interfon, čime se daje mogućnost da ovakvo postupanje ulazi u GDPR režim.
 
No, nadzorno tijelo je dalo svoje stajalište kojim utvrđuje da se kamere na interfonu trebaju smatrati novom generacijom tradicionalnih špijunki i da samim time ne predstavljaju preinvazivnu metodu obrade osobnih podataka.
 
Zanimljivo je stajalište nadzornog tijela koje nalazi da nije razumno očekivati zaštitu privatnosti osoba koje se previše približe samim ulaznim vratima iako se radi o javno dostupnom prostoru. Time su opravdali da je snimanje video snimaka putem interfona u bliskom prostoru oko kamere interfona prihvatljivo i razmjerno cilju prevencije od vandalizma.
 
 
Više o slučaju na:
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=AEPD_(Spain)_-_AI-00173-2022&mtc=today
 
 
Photo by Kampus Production from Pexels