Rijetko tko danas u našem okruženju koristi dobar stari dosadan SMS.
 
Gotovo u cijelosti su ga zamjenile razne druge aplikacije za tzv. instant messaging unatoč tome što nam je privatnost bitno ugrožena, posebice prilikom korištenja Messengera, Whatsappa ili Vibera, dok nam Telegram i posebno Signal pružaju određenu zaštitu.
 
Koliko je SMS siguran i dostatan za očuvanje naše privatnosti ili osobnih podataka koje prenosimo SMS porukama?
 
O tome nam govori slučaj iz Danske o vrsti sigurne kuće za maloljetnike i djecu.
 
U danom trenutku je sigurna kuća prilikom priprema za prihvat djeteta zatražila da joj se dostave podaci o djetetu, konkretno, ime i prezime i identifikacijski broj. I traženo je da se takvi podaci djeteta koje traži posebnu zaštitu i tajnost smještaja dostavi SMS porukom.
 
Slučaj je prijavljen nadzornom tijelu za zaštitu osobnih podataka koje je po inspekciji utvrdilo da se sigurna kuća ogriješila o GDPR, točnije o članak 32. kojim se traži ispunjenje sigurnosnih postavki s aspekta osiguranja povjerljivosti, cjelovitosti, dostupnosti i otpornosti sustava i usluga obrade
 
Utvrđeno je i da prenošenje tuđih osobnih podataka SMS porukama ne zadovoljava navedene sigurnosne zahtjeve i da je SMS oblik nesigurne komunikacije.
 
Svejedno, nadzorno je tijelo u konkretnom iznimnom slučaju dalo sigurnoj kući pravo da koriste SMS jer bi u suprotnom dijete moralo provesti noć na ulici.
 
Više o slučaju iz Danske:
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=Datatilsynet_(Denmark)_-_2021-431-0151&mtc=today
 
 
 
Image by Kathy Bugajsky from Pixabay