Članak iz medija, točnije sa stranice jednog američkog sveučilišta je previše i za nas koji smo mislili da smo se do sada svačeg nagledali i načitali.
 
Naravno da uvijek postoje sumnje ili pretpostavke da određene aplikacije bez našeg pristanka pristupaju našim mikrofonima, podacima o lokacijama ili kamerama, međutim, kad ovakve vijesti budu objavljene od strane znanstvenog osoblja na sveučilištu, stvari moramo uzeti u obzir s punom dozom ozbiljnosti.
 
Testirani su videokonferencijski alati kakve danas naširoko koristimo, i to na raznim platformama, od Windowsa, MacOS-a pa to Androida i IOS-a.
 
Tražili su se dokazi da aplikacije za naše video sastanke i dalje održavaju naš mikrofon uključenim iako smo ga stavili u "mute" stanje.
 
Utvrdili su da zapravo sve aplikacije, unatoč našem "mute" stanju mikrofona, prikupljaju sirove audio zapise i pohranjuju ih na servere.
 
Uporabom umjetne inteligencije se u čak 82% takvih slučaja uspjela detektirati zvučna pozadina snimke, odnosno, vrstu zbivanja u okolici mikrofona, kao npr. objed, vožnja, slušanje muzike, tipkanje ili kuhanje.
 
Za razliku od kamera koje možemo u rukom preklopiti, u slučaju mikrofona ne postoje načini na koji bismo ih izolirali u svom radu (osim fizičkog ištekavanja s računala).
 
Pročitajmo i sami:
 
https://news.wisc.edu/youre-muted-or-are-you-videoconferencing-apps-may-listen-even-when-mic-is-off/
 
 
 
Photo from news.wisc.edu