Donosimo pozitivan primjer uvođenja sigurnosnih mjera zaštite privatnosti prilikom vođenja online sastanaka, točnije, daljinske provjere znanja putem video platformi.
 
Slučaj s Islanda:
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=Pers%C3%B3nuvernd_(Iceland)_-_2020112830&mtc=today
 
Još donedavne epidemiološke okolnosti prisilile su mnoge obrazovne ustanove, posebice visokoškolske i privatne certifikacijske kuće diljem svijeta da uvedu tzv. "Online proctoring service" ili platforme za online provjeru znanja.
 
Unatoč ukidanju svih epidemioloških mjera, dostignuti stupanj digitalne transformacije ipak opstaje kao opcija kojom online testiranje znanja može i dalje pronaći svoju svrhu u iznimnim ili posebnim situacijama, u obostranu korist studenata i fakulteta.
 
U konkretnom slučaju fakultet je omogućio svojim studentima polaganje ispita i online, uz punu slobodu izbora.
 
Jedan student se požalio da bi se tijekom Zoom sesije mogli snimiti i ostali zvukovi u kućanstvu, posebice razgovor njegove supruge u kojem odaje svoje zdravstveno stanje.
 
Fakultet je na pametan način osigurao da se takvi slučajevi ne mogu dogoditi, jer su osigurali procedure kojima se audio zapisi uzimaju samo na početku Zoom sesije a ne i cijelim tijekom ispita.
 
Istovremeno su u postavkama Zoom platforme osigurali da nitko od drugih sudionika ne može snimati sesiju, da joj ne može pristupiti bez dozvole administratora i da su snimke dostupne na samo 30 dana voditeljima odsjeka za slučajeve sumnji na prijevare tijekom polaganja ispita.
 
Jedini propust fakulteta je bio taj što o svemu tome nisu obavijestili studente kroz obvezu transparentnosti, jer da su to učinili pravovremeno, izostali bi i prigovori studenata.
 
Ovakav primjer može pronaći svoju primjenu u gotovo svakoj npr. Zoom ili Teams ili Google Meet situaciji.
 
 
Photo by Anna Shvets from Pexels