Medijska kuća u Italiji objavila je na web stranicama cijelu priču o ljubavnoj aferi ravnatelja jedne srednje škole i punoljetne učenice.
 
Objavljeni su ime i prezime ravnatelja i fotografija, dok se od osobnih podataka učenice spominju inicijali.
 
Naravno, ova objava u medijima slijedila je postupak pred nadležnim školskim tijelima.
 
Dodatno, i možda i najbolnije, medij je javno objavio i poruke koje su si slali njih dvoje, skretajući fokus javnost na sadržaj njihovog odnosa.
 
Takvo postupanje medija rezultiralo je prijavom nadzornom tijelu za zaštitu podataka, posebice s aspekta provjere koliko je postupanje medija u skladu s njihovim zajamčenim pravima slobode medija i informiranja, kada su pitanja od stvarnog javnog interesa.
 
Npr. u Hrvatskoj, Zakon o medijima, kao poseban zakon, predstavlja zakonsku osnovu za prikupljanje i obradu osobnih podataka sukladno članku 6. stavak 1. Opće uredbe o zaštiti podataka. Navedeni zakon propisuje uvjete pod kojima se informacije mogu objavljivati kao i prava i obveze novinara (nakladnika), medijska načela i obveze.
 
Nema povrede prava na zaštitu privatnosti ako u pogledu informacije prevladava opravdani javni interes nad zaštitom privatnosti u odnosu na djelatnost novinara ili na informaciju (članak 8. Zakona o medijima).
 
Uvažavajući sve propise i okolnosti, nadzorno tijelo je jasno utvrdilo da nema mjesta otkrivanju sadržaja, posebice ljubavnog sadržaja poruka između dvoje ljudi, jer taj sadržaj nema nikakve veze niti njegova objava nikakve opravdanosti s obzirom na slučaj koji se vodi prem nadležnim školskim tijelima.
 
Nadzorno tijelo zatražilo je medija da odmah obustave daljnje objave sadržaja poruka između golupčića.
 
Više o slučaju iz Italije:
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=Garante_per_la_protezione_dei_dati_personali_(Italy)_-_9759779&mtc=today
 
 
Photo by Mikhail Konetski from Pexels