Pišući ovaj post ne možemo se oteti dojmu da je stajalište austrijskog nadzornog tijela ipak možda preliberalno i može predstavljati presedan u brojnim drugim slučajevima.
 
Jednostavnim jezikom rečeno, kad idemo na skijanje, idemo se aktivno odmoriti i odmaknuti od svakodnevice.
 
Pri tom nam najmanje treba da nas još i tamo netko vizualno nadzire.
 
No, austrijsko nadzorno tijelo je analiziralo pritužbu jednog skijaša i utvrdilo da je u konkretnom slučaju dozvoljeno uzimati fotografije skijaša pri prvom ulasku na skijalište i vlečnicu ili gondolu, koje se zatim provjeravaju s licem nositelja ski karte prilikom svakog daljnjeg prolaska kroz kontrolnu točku, a sve sa svrhom sprječavanja prijevara, odnosno, davanja ski karte trećoj osobi.
 
Pravni temelj iz članka 6. GDPR-a je legitimni interes, pri čemu je neophodno dokazati da je takva obrada osobnih podataka, odnosno, uzimanje fotografija i njihova provjera, nužno i da ne postoji drugi manje invazivni način.
 
Naravno, prvo nam se nameće pitanje kako osigurati vjerodostojnost provjere fotografija ako skijaši nose zaštitne kacige i skijaške naočale, pri čemu je teško razaznati lice dok istovremeno prevaranti mogu koristiti iste modele kaciga i naočala te skijaških odjela.
 
Da su nas pitali za savjet, pokušali bismo naći drugu metodu identifikacije nositelja ski karte.
 
Jedna od takvih su i jednokratne narukvice kakve se koriste za gledatelje skijaških natjecanja i koje po skidanju više nisu upotrebljive.
 
Možda smo u krivu, ali...
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=DSB_(Austria)_-_2020-0.759.615&mtc=today
 
 
 
Image by Gerard De Mooij from Pixabay