Posebnu prijetnju sigurnosti osobnih podataka donosi trenutak kada odlučimo kupiti novo računalo, a na staro skroz zaboravimo ili ga se jednostavno želimo riješiti.

Naravno, prva pomisao je ekološke naravi i sve ide u smjeru da se računalo kao elektronički otpad zbrine.

Ali smo svjesni da su razne poslovne tajne, osjetljive informacije i osobni podaci gore na hard disku.

U tom trenutku moramo biti svjesni da sve te informacije i osobni podaci jesu i dalje možda dostupni na nekriptiranom hard disku, i da znalac možda može doći do svih podataka i dokumenata na hard disku.

 

Ako računalo samo tako ekološki zbrinemo, ozbiljno se izlažemo curenju svih tih informacija s hard diska i potencijalno nanošenju ozbiljne štete sebi, svojoj obitelji, poznanicima, poslovnim suradnicima, organizaciji u kojoj radimo i sl.

Stoga je važno uzeti si vremena prije ekološkog zbrinjavanja i poduzeti radnje kojima ćemo spriječiti povredu osobnih podataka i poslovnih tajni.

 

Jedan od načina je otvoriti računalo i izvaditi hard disk.

Taj posao možemo povjeriti i ozbiljnim servisima računalne opreme u koje imamo maksimalno povjerenje da pokušaju sadržaj starog hard diska kopirati na novi medij, bez izrade dodatnih kopija.

U svakom slučaju, ključno je hard disk mehanički uništiti.

 

Često se susrećemo s razmišljanjima pojedinaca da su brisanjem datoteka stvarno ih izbrisali s diskova računala.

Preporučamo izvršiti tzv. višestruki "wipe", kakva mogućnost postoji kroz kvalitetne alate (npr. CCleaner) i koja je omogućena i u Windows 10:

Settings > Update & Security > Recovery > Reset this PC > Remove everything.

 

Postoji treća mogućnost, možda i najmanje korištena, a vrlo učinkovita.

Kriptirajmo naše diskove i time onemogućimo da njihov sadržaj bude ikome dostupan na bilo koji način pa i na način da zlonamjernici pokušaju prebaciti hard disk na svoje računalo.

A danas je jednostavno je enkriptirati hard diskove, ako imamo Windows 10 Professional ili Enterprise verziju u kojoj je besplatno dostupan BitLocker.

Nakon izvršene aktivacije BitLocker enkripcije sadržaj diskova moguć je isključivo osobi koja zna BitLocker lozinku.

 

Photo by cottonbro from Pexel