Zasigurno smo svi već više stotina ili tisuća puta bili prisiljeni kliknuti na pristanak na Google cookie banner, koji nam prilikom pretraživanja prekrije cijeli ekran i ne dozvoljava nastavak surfanja, dok ne potvrdimo pristanak na instalaciju kolačića ili ga odbijemo.
 
Možda bi to i bilo u redu da se pristanak i odbijanje kolačića mogu izvršiti na jednako jednostavan način, odnosno, da su nam dane dvije ravnopravne opcije.
 
No, Google, kao i Facebook i brojni online mediji u Hrvatskoj, koriste tzv. Dark Pattern i izbjegavanjem davanja nam poštene mogućnosti izbora, kao jedinog načina davanja valjane privole, prisiljavaju sve nas da jednostavno samo prihvaćamo brojne i nepoznate kolačiće, koji su danas najveći kradljivci naše privatnosti online.
 
Stoga u nevjerici čitamo ovaj članak iz inozemnih medija u kojima se najavljuje da će Google osigurati "Reject All" opciju za kolačiće, ravnopravnu s opcijom prihvaćanja kolačića.
 
No, da stvari ne bi bile u cijelosti poštene, Google prvo to omogućuje korisnicima iz Francuske gdje je Googleu već izrečena velika kazna od 150 milijuna EUR.
 
Postepeno će, u nepoznatoj dinamici, osiguravati "Reject All" i u svim ostalim zemljama.
 
https://www.euractiv.com/section/data-protection/news/german-regulator-welcomes-googles-reject-all-cookie-button-plan/
 
 
Photo from euractiv.com