Jer nema nikakve potrebe, a da možemo jako puno izgubiti pokazuje nam i ovaj članak iz medija.
 
Iz njega izdvajamo:
 
Kako se pripremiti i zaštiti od prevara koje vrebaju u virtualnom svijetu policija je dala smjernice prepoznavanja indikatora prevara.
 
Slanje poveznice (linka) koji naizgled vodi na stranice trgovačkih društava koje se bave poštanskim i dostavnim uslugama s objašnjenjem kako se treba registrirati i unijeti osobne podatke, lažni/kopirani izgled WEB stranice trgovačkih društava, lako prepoznatljiv po brojnim pravopisnim i gramatičkim greškama hrvatskog jezika, u kombinaciji sa stranim jezicima, (najčešće se koriste Internet prevoditelji).
 
Jedan od indikatora je i zahtjev za unosom podataka sa debitne/kreditne kartice (broj kartice te posebice tzv. sigurnosni CVC/CVV troznamenkasti broj sa poleđine kartice), zahtjev za pristup internet bankarstvu (unos broja tokena, OTP iz tokena i APPLI2/MAC iz tokena).
 
Također jedan od indikatora koji se pojavljuje u posljednje vrijeme se odnosi na poruke/ponude za kupovinu putem WEB stranice oglasno-prodajnih portala, koje potencijalni prodavatelj zaprima na svoj mobilni telefon (kroz aplikacije za komunikaciju) pri čemu su zabilježene poruke sa pozivnih brojeva drugih zemalja, ali i brojevi hrvatskih mreža - pojašnjavaju detaljno iz policije još.
...................
 
Više puta smo upozoravali na prijevare u kojima "kupci-prevaranti" na oglas koji smo negdje objavili, radi izravne uplate na naše bankovne račune traže da im pošaljemo broj kartice, datum njene valjanosti i CVV kod.
 
Zaista nam je žao građana koji su bili neoprezni i lakomi, stoga sad želimo pomoći svima da im se ne dogodi da lakovjerno nasjednu na ovakvu varku.
 
Promislimo svi zajedno:
- Jel' ikome za uplatu na naš bankovni račun potrebna kopija naše bankovne kartice? NIJE.
- Jel' im potreban broj naše bankovne kartice? NE.
- Jel' im potreban CVV broj s naše bankovne kartice? DEFINITIVNO NE.
 
Za uplatu na naš račun dovoljan je samo IBAN našeg računa, i naše ime. I to je OK.
 
Pronašli smo slučajeve da su prevaranti tražili od lakovjernih sugrađana da im pošalju i obostranu presliku bankovne kartice.
NEMOJMO NIKADA NIKOME DAVATI PRESLIKU BANKOVNE KARTICE.
Ako smo već dali podatke s bankovne kartice ili poslali presliku iste, javimo se odmah našoj banci i objasnimo im okolnosti. Bez brige, banke su itekako svjesne svega što se zbiva na internetu
 
U svakom slučaju prijavimo bez ikakvog odlaganja ovakve prijevare MUP-u, brzo će reagirati i temeljem našeg upozorenja obavijestiti sve građane RH da ne nasjedaju.
 
https://www.jutarnji.hr/vijesti/crna-kronika/par-iz-spanskog-preko-oglasnika-htio-prodati-muzicku-opremu-ostali-su-bez-vise-stotina-tisuca-kuna-evo-kaku-su-nasamareni-15181910
 
 
Izvor: Jutarnji.hr