To je samo dio trenutnog cjenika "usluga i proizvoda" dostupnih na Dark webu.
 
Može se i za iznos od 120-1.800$ kupiti zlonamjerni software za daljnju uporabu, cijena ovisi o željenoj kvaliteti.
 
Cijene podataka o bankovnim karticama su u padu gotovo za 50% u odnosu na iznose iz 2021. godine, tako da se već za prosječno 80-120$ mogu kupiti podaci o bankovnoj kartici, dok su hakirani CVV kodovi dostupni već po mizernim cijenama od oko 20$.
 
Smisao ove naše objave nije analitika cijena na Dark webu, već osvješćivanje svih nas o intenziviranju hakerskih napada i sve većem volumenu ukradenih podataka o našim bankovnim karticama, lozinkama i PIN-ovima za ulaz na razne račune, jer je očigledno i uz pad cijena na Dark webu zlonamjernicima itekako isplativo baviti se svojom "profesijom".
 
Stoga naš oprez u online okruženju ne smije ni trenutka pasti u drugi plan, kao što i naše organizacije, tvrtke, udruge, javne ustanove, web platforme, aplikacije, online trgovine moraju shvatiti neophodnost kontinuiranog i intenzivnijeg investiranja u "state-of-the-art" sustave i procese zaštite od cyber kriminalaca.
 
Vjerujemo da promišljanjem o ovoj temi lako možemo zaključiti da su najčešće najslabije karike u sigurnosnom lancu naših organizacija i sustava sami zaposlenici.
 
Ljudski faktor, neoprez, izostanak svijesti i needuciranost o online prijetnjama današnjice, prečesti su uzrok sve veće dostupnosti hakiranih ili krivotvorenih detalja o nama na Dark webu.
 
Više o Dark web cjeniku:
 
https://www.privacyaffairs.com/dark-web-price-index-2022/
 
 
Photo by Sebastiaan Stam