Pomalo u sjeni brojnih globalnih i lokalnih novosti prošlo je glasovanje na Europskom parlamentu 31. ožujka 2022. kojim su dva ključna odbora Europskog parlamenta (LIBE i ECON) izglasala prijedlog novog regulatornog okvira u sklopu borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma.
 
Prijedlog se odnosi na uvođenje novih strogih pravila za sve kripto transakcije iznad 1.000 EUR, uz obveznu identifikaciju svih sudionika transakcije, uključujući i tzv. privatne self-hosted wallete, kao i na obvezu prijave i ovako malih transakcija nadležnim tijelima koja prate takve transakcije.
 
To će definitivno dovesti do nužnosti prilagodbe tehnologije, ali ulazi i u područje privatnosti i zaštite osobnih podataka.
 
S jedne strane dolazi do "ukidanja" anonimnosti privatnih sudionika kripto tržišta, a s druge strane će biti zanimljivo pratiti kako će reagirati hakeri koji prilikom ransomware napada traže otkupninu u kripto valutama uz zajamčenu anonimnost.
 
Još je dug put do donošenja ovakvog provedbenog akta, slijede i usuglašavanja sa zemljama članicama EU i konačno glasovanje na Europskom parlamentu.
 
 
https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20220324IPR26164/crypto-assets-new-rules-to-stop-illicit-flows-in-the-eu
 
https://www.euronews.com/next/2022/03/31/eu-lawmakers-target-crypto-transfers-in-battle-against-money-laundering
 
 
Photo from euronews.com