Radilo se o slučaju iz privatne škole u Grčkoj, koji je zaključen kaznom školi u iznosu od 2.000 EUR, nakon prijave jedne nastavnice nadzornom tijelu.
 
Nastavnica je istaknula da je ravnatelj škole redovito prisustvovao njenim predavanjima putem Zooma, čime je osjećala određenu ograničenost u slobodi izražavanja.
 
Na takvo praćenje od strane ravnatelja nije nikad pristala i više puta je izričito prigovorila.
 
Pri tom ni na koji način od strane škole ili ravnatelja nije informirana o svrhi praćenja nastave, koje njene osobne podatke se prikuplja, s kime se dijele, tko im ima pristup i koja prava ima u zaštiti osobnih podataka.
 
Ravnatelj je opravdavao svoje postupanje bez snimanja predavanja sa svrhom osiguranja zadovoljstva roditelja koji plaćaju da im se djeca školuju, kao i sa svrhom provjere tehničke funkcionalnosti nastave na daljinu.
 
Nadzorno tijelo je naglasilo da praćenje zaposlenika mora biti usko vezano uz radne obveze i radne odnose, u skladu sa zakonom ili u skladu sa sklopljenim ugovorom o radu.
 
Mora postojati zakoniti temelj u propisu ili ugovoru o radu, jer se privola ne može primjenivati s obzirom da se zaposlenik škole nalazi u bitno podređenom položaju u odnosu na poslodavca i nije u mogućnosti svojom slobodnom voljom odbiti dati privolu ili je prihvatiti. Time je privola nezakonita.
 
Legitimni interes poslodavca kao moguća opcija zakonitosti postupanja nije zadovoljen, prvenstveno je takvo postupanje nije nužno i razmjerno svrhi kojom se ravnatelj opravdavao.
 
Uz sve to nastavnica ni na koji način nije bila obaviještena o svrhi ovog praćenja.
 
Iz tog razloga slijedila je kazna školi.
 
Više o slučaju na:
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=HDPA_(Greece)_-_12/2022&mtc=today
 
 
 
Photo by Julia M Cameron from Pexels