Prošlog mjeseca objavili smo post kojim smo prenijeli najavu Clearview AI platforme da će do kraja ove godine imati prikupljeno 100 milijardi fotografija u vlastitim biometrijskim bazama podataka, čime će se omogućiti da će se gotovo svaka osoba na svijetu moći prepoznati i identificirati samo temeljem fotografije.
 
https://www.biconsult.hr/gdprcroatia/1808-gotovo-svaka-osoba-u-svijetu-moci-ce-se-identificirati
 
 
Da su na "dobrom" putu pokazuje nam svježa vijest iz SAD-a, jer se Clearview AI sada hvali da kreću s nadogradnjom platforme prepoznavanja lica na verziju 2.0 i da imaju bazu s više od 20 milijardi javno objavljenih fotografija lica, uključujući i razne sumnjivce, osobe od interesa nadležnim tijelima i potencijalne žrtve.
 
Tako obrađene fotografije uz pomoć umjetne inteligencije (AI) služe za prepoznavanje osoba i danas su im najvjerniji klijenti FBI, američke sigurnosne službe, ukupno čak više od 3.000 nadležnih tijela u SAD.
 
Sad Clearview AI bitno unaprjeđuje funkcionalnosti svoje platforme i prepoznavanje lica i u uvjetima niske osvjetljenosti i isto takve rezolucije.
 
Posebno nas muči da je Clearview AI sa svojih web stranica uklonio sve poveznice s GDPR-om i referencira se samo na američki zakonski okvir u području zaštite osobnih podataka i ne vidimo dokaze da su i nama - građanima EU - omogućena prava na pristup i brisanje našim fotografijama.
 
A to su nudili još prije nekoliko mjeseci.
 
Više o temi:
 
https://www.biometricupdate.com/202203/clearview-facial-recognition-app-up-to-20b-images