https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2022/03/25/fact-sheet-united-states-and-european-commission-announce-trans-atlantic-data-privacy-framework/ 

 

Izdvajamo:

Ovim okvirom ponovno će se uspostaviti važan pravni mehanizam za prijenos osobnih podataka EU-a u Sjedinjene Američke Države. Sjedinjene Američke Države obvezale su se provesti nove zaštitne mjere kako bi osigurale da su aktivnosti prikupljanja obavještajnih podataka elektroničkim izviđanjem potrebne i proporcionalne u postizanju definiranih ciljeva nacionalne sigurnosti kojima će se osigurati privatnost osobnih podataka EU-a i stvoriti novi mehanizam kojim će pojedinci iz EU-a tražiti pravnu zaštitu ako smatraju da su nezakonito usmjereni na aktivnosti prikupljanja obavještajnih podataka elektroničkim izviđanjem.

 

Na temelju Trans-Atlantskog okvira za privatnost podataka, Sjedinjene Američke Države obvezale su se bez presedana na:

 

  • Jačanje zaštitnih mjera za privatnost i građanske slobode kojima se uređuju aktivnosti SAD-a u području obavještajnih podataka elektroničkim izviđanjem;

 

  • Uspostaviti novi mehanizam pravne zaštite putem neovisnog ovlaštenog tijela; i

 

  • Pojačati postojeći strogi i složeni nadzor aktivnosti prikupljanja obavještajnih podataka elektroničkim izviđanjem.

 

Na primjer, novim okvirom osigurava se sljedeće:

 

  • Prikupljanje obavještajnih podataka elektroničkim izviđanjem može se provoditi samo ako je potrebno radi unaprjeđenja legitimnih ciljeva nacionalne sigurnosti i ne smije nerazmjerno utjecati na zaštitu privatnosti pojedinaca i građanskih sloboda;

 

  • Pojedinci iz EU-a mogu tražiti pravnu zaštitu od novog višeslojnog mehanizma pravne zaštite koji uključuje neovisni sud za reviziju zaštite podataka koji bi se sastojao od pojedinaca izabranih izvan vlade SAD-a koji bi imali puno pravo odlučivati o potraživanjima i izravnim korektivnim mjerama prema potrebi; i

 

  • Američke obavještajne agencije donijet će postupke kojima će se osigurati učinkovit nadzor novih standarda privatnosti i građanskih sloboda.

 

Od trgovačkih društava i organizacija sudionica u SAD koje koriste okvir za zakonsku zaštitu protoka podataka i dalje će se zahtijevati pridržavanje načela sustava zaštite privatnosti, uključujući obvezu samocertificiranja svog pridržavanja načela putem Ministarstva trgovine SAD-a.

Pojedinci iz EU-a i dalje će imati pristup različitim načinima pravne zaštite za rješavanje pritužbi na organizacije sudionice, uključujući alternativnim rješavanjem sporova i obvezujućom arbitražom.

Te će nove politike provoditi američka obavještajna zajednica na način da učinkovito zaštiti svoje građane, kao i njihove saveznike i partnere, u skladu s zaštitom visokih standarda koja se pruža u okviru ovog okvira.

Timovi američke vlade i Europske komisije sada će nastaviti suradnju s ciljem da se taj aranžman pretvori u pravne dokumente koje će s obje strane trebati usvojiti kako bi se uspostavio novi transatlantski okvir za zaštitu privatnosti podataka. U tu će svrhu te obveze SAD-a biti uključene u izvršni nalog koji će činiti osnovu za procjenu Europske komisije u svojoj budućoj odluci o primjerenosti.