Europska komisija u službenom priopćenju

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hr/IP_22_2087

navodi da su SAD i Europska komisija 25. ožujka 2022. postigle načelan dogovor o novom Transatlantskom okviru za privatnost podataka (Trans-Atlantic Data Privacy Framework), koji će osigurati zakonite transatlantske prijenose osobnih podatka i otkloniti zabrinutosti koje je Sud Europske unije iznio u predmetu Schrems II u srpnju 2020. godine.

 

Novi okvir označava obvezu američke strane u provedbi reformi koje će ojačati zaštitu privatnosti i sloboda građana EU u odnosu na obavještajne aktivnosti SAD-a.

Prema Transatlantskom okviru za privatnost podataka, Sjedinjene Američke Države trebaju uspostaviti nove zaštitne mjere kako bi osigurale da su aktivnosti nadzora nad osobnim podacima građana EU koje provode američke sigurnosno-obavještane službe potrebne i proporcionalne za ostvarivanju definiranih ciljeva nacionalne sigurnosti.

Također, SAD treba uspostaviti neovisni mehanizam pravne zaštite na dvije razine s obvezujućim ovlastima za izravne korektivne mjere i poboljšati rigorozan i slojevit nadzor nad akivnostima sigurnosno-obavještajnih službi.

SAD i Europska komisije nastavit će suradnju s ciljem implementiranja ovog dogovora u pravne dokumente koje će trebati usvojiti obje strane kako bi se uspostavio ovaj novi Transatlantski okvir zaštite podataka.

Prethodno spomenute obaveze bit će sastavni dio izvršnog akta Europske komisije koji će predstavljati temelj za procjenu odluke o primjerenosti u budućnosti.