Prije desetak dana pisali smo o uporabi Clearview AI platforme u Ukrajini, nakon što je njihovo ministarstvo obrane odlučilo koristiti Clearview AI bazu i funkcionalnosti prepoznavanja lica kako bi otkrili tajne ruske infiltratore, za identifikaciju poginulih i za borbu protiv lažnih vijesti.
 
https://www.biconsult.hr/gdprcroatia/1844-clearview-ai-je-pronasao-svoju-svrhu-u-ukrajini
 
 
No opseg uporabe Clearview AI platforme, čije postojanje i poslovni model nikako ne možemo prihvatiti s aspekta zaštite privatnosti svih nas, se produbio.
 
Najnovija je vijest da je zamjenik predsjednika vlade Ukrajine potvrdio da se Clearview AI platforma koristi za identifikaciju ruskih vojnika poginulih na ukrajinskom tlu, čije podatke nakon toga objavljuju na društvenim mrežama s ciljem informiranja njihovih obitelji gdje im se sinovi nalaze i kako da dođu do njihovih beživotnih tijela.
 
Pri tom je potvrđeno da je udio identificiranih ruskih vojnika putem Clearview AI platforme visok, što se definitivno može zahvaliti i najpoznatijoj ruskoj društvenoj mreži, ruskom pandanu Facebooka - VKontakte ili "b kонта́кте" ili 'u kontaktu', s koje je Clearview AI skinuo više od 2 milijardne fotografija lica.
 
Više od 2 milijarde fotografija lica.
Više od 2 milijarde fotografija lica.
Više od 2 milijarde fotografija lica.
 
Ovo ponavljamo samo da potvrdimo da nismo pogriješili u pisanju.
 
Više o temi na:
 
https://www.reuters.com/technology/ukraine-uses-facial-recognition-identify-dead-russian-soldiers-minister-says-2022-03-23/
 
 
 
Photo from reuters.com