Zanimljivo je, ako je točno, da Signal, Telegram, Threema, Viber, WeChat i Wickr ne dijele sadržaje naših poruka i FBI im nema pristup.
 
Međutim, sadržaj WhatsApp poruka se u određenoj i nespecificiranoj mjeri otkriva FBI-u, kao i naši kontakti u WhatsApp aplikaciji.
 
Sadržaj poruka u Apple iMessage je također u određenoj i nespecificiranoj mjeri dostupan FBI-u.
 
Jasno je da dostupnost sadržaja poruka i ostalih napih osobnih podataka prvenstveni ovisi o end-to-end enkripciji platforme.
 
Stoga Facebookov Messenger ni nije na ovom popisu jer je javno potvrđeno da Facebook ne enkriptira naše poruke u Messengeru i odgađa uvođenje enkripcije na vjerojatno 2023. godinu.
 
Istovremeno Whatsapp, čija je enkripcija nedovoljno poznata javnosti pokušava uvjeriti da enkripcija poruka onemogućava pristup do njihovog sadržaja i da je vidljiva samo primatelju i pošiljatelju.
 
Pri otkrivanju sadržaja poruka zaštićenih enkripcijom, Whatsapp je mora skinuti i definitivno to i može, ali je legitimno postaviti pitanje kome se još otkriva sadržaj naših poruka na taj način.
 
Sasvim je jasno da je Whatsapp obvezan omogućiti pristup sadržaju poruka i metapodacima nadležnim sigurnosno-obavještajnim agencijama SAD-a na temelju propisa SAD (SCA, FISC i FISA 702) kao pružatelj elektroničkih komunikacijskih usluga.
 
Međutim, upravo je takva obveza pravnih subjekata u SAD prema zakonima u području nacionalne sigurnosti i posljedično neravnopravna pozicija građana EU u zaštiti svojih temeljnih prava i sloboda tijekom istražnih i sudskih postupaka američkih saveznih tijela bila ključnim momentom stavljanja van snage EU-US Privacy Shielda od strane Europskog suda u srpnju 2020.
 
Više o temi na:
 
https://therecord-media.cdn.ampproject.org/c/s/therecord.media/fbi-document-shows-what-data-can-be-obtained-from-encrypted-messaging-apps/amp/