Koliko puta se samo susrećemo s web stranicama na kojima nas pozivaju da damo privolu za instalaciju nenužnih marketinških ili statističkih kolačića (npr. Google Analytics), a kvačice ili kućice su već unaprijed postavljene kao da smo dali privolu bez ikakve naše aktivnosti.
 
Takve privole nisu valjane i nisu zakonite, takve obrade osobnih podataka putem kolačića nisu zakonite i možemo ih prijaviti AZOP-u.
 
Potvrdila je to i presuda Europskog suda u slučaju Planet49 iz 2019. godine:
 
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/?uri=CELEX:62017CJ0673
 
koja jasno potvrđuje da se privola definira isključivo kao nedvojbeno aktivno djelovanje posjetitelja web stranice u cilju izražavanja privole i da se privolom ne smatra samo korištenje web stranice, kretnje mišem, scrollanje stranice i sl.
 
GDPR jasno definira kako zakonita privola mora izgledati, u svojoj uvodnoj izjavi 32.:
 
"Privola bi se trebala davati jasnom potvrdnom radnjom kojom se izražava dobrovoljan, poseban, informiran i nedvosmislen pristanak ispitanika na obradu osobnih podataka koji se odnose na njega, poput pisane izjave, uključujući elektroničku, ili usmene izjave."
 
"To bi moglo obuhvaćati označivanje polja kvačicom pri posjetu internetskim stranicama, biranje tehničkih postavaka usluga informacijskog društva ili drugu izjavu ili ponašanje koje jasno pokazuje u tom kontekstu da ispitanik prihvaća predloženu obradu svojih osobnih podataka."
 
"Šutnja, unaprijed kvačicom označeno polje ili manjak aktivnosti stoga se ne bi smjeli smatrati privolom."
 
Na engleskom jeziku uobičajen naziv je "pre-ticked box".
 
Da takva praksa može biti jako kažnjiva pokazuje nam i slučaj iz Španjolske gdje je banka uvjetovala svoje klijente da daju privolu i unaprijed na obrascima privola predoznačila njihov slobodan i neuvjetovan pristanak.
 
Kažnjena je zbog toga iznosom od 100.000 EUR plus još 2.000.000 EUR jer privoli ovdje mjesta nije bilo s obzirom da se radilo o ugovornom odnosu s klijentom i pružanju mu usluga u skladu s ugovorom.
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=AEPD_(Spain)_-_PS/00226/2020&mtc=today