Autor ovog posta čvrstog je stajališta da nam danas najbolja sigurnosna rješenja za zaštitu naših računala nude Bitdefender i Kaspersky.
 
Stoga u nevjerici čitamo vijesti iz svjetskih medija o javnom upozorenju njemačkog saveznog ureda za sigurnost informacijskih sustava BSI (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik) s preporukom korisnicima da što prije prestanu koristiti taj vrhunski antivirusni alat, da ga deinstaliraju sa svojih računala i da se prebace na neki drugi.
 
Naravno da ova tema ima svoj definitivni uzrok u ruskoj invaziji na Ukrajinu, s obzirom da je Kaspersky ruska kompanija i postoji bojazan da bi mogao biti korišten i za određene vrste kibernetičkog ratovanja.
 
BSI je zabrinut da bi se Kaspersky alat, kojim se štite mnoge kompanije i organizacije, mogao zloupotrijebiti od strane napadača i da se danas pouzdanost tog globalno vodećeg imena u industriji više ne smatra dostatnom.
 
BSI otvoreno upozorava na mogućnost pojave kibernetičkih napada zlouporabom Kaspersky alata, posebice ako Kaspersky bude prisiljen to činiti u ime nalogodavaca.
 
Zabrane korištenja Kapsersky alata počele su još 2017. godine od strane američkih saveznih agencija, dok je takvu mjeru 2018. poduzeo i Europski parlament, što je imalo za posljedicu raskid suradnje Kaspersky Laba s Europolom i NoMoreRansom platformom.
 
Velika Britanija, Nizozemska i Litva su i prije ovog rata zabranile primjenu Kaspersky rješenja.
 
Više o temi:
 
https://www.bsi.bund.de/DE/Service-Navi/Presse/Pressemitteilungen/Presse2022/220315_Kaspersky-Warnung.html
 
https://securityaffairs.co/wordpress/63013/intelligence/dhs-kaspersky-lab-ban.html
 
https://securityaffairs.co/wordpress/73520/security/european-parliament-ban-kaspersky.html