Suludost ovog rata u Ukrajini prelijeva se itekako i na građane Rusije pa i na njihove slobode korištenja interneta.
 
Neki to već nazivaju "digitalnom željeznom zavjesom".
 
Facebook, Instagram, Twitter prvi su bili na udaru ruskih vlasti i onemogućen je pristup ruskih korisnika, dok su određena ograničenja uvedena i u korištenju YouTubea.
 
Naravno, zabrane uvijek rezultiraju i iskorištavanjem svih dostupnih načina zaobilaženja istih.
 
Već u prvim danima invazije na Ukrajinu ruski su internetski korisnici skinuli s Apple App Store i Google Play dostupne VPN aplikacije, i to čak 2.7 milijuna puta, tri puta više nego tjedan dana ranije, prije početka invazije.
 
Neki pružatelji VPN servisa bilježe porast spajanja ruskih korisnika od 1000%.
 
Jasno je da tim, ipak legalnim, načinom ruski korisnici skrivaju svoju IP adresu i omogućavaju korištenje interneta bez nametnutih zabrana.
 
Najbrže rastuća aplikacija za razmjenu poruka u Rusiji je sad Signal, skinut čak 132.000 puta u jednom tjednu, s očitom namjerom korisnika da izbjegnu praćenja raznih "nadležnih" službi i njihove uvide u sadržaj komunikacija.
 
Telegram je prije Signala bilježio rapidan porast skidanja također.
 
Što se tiče browsera, sve se više koristi Tor, kao vjerojatno najbolja opcija ukoliko želimo sakriti svoju prisutnost na internetu. Tor je općenito zbog integriranih VPN funkcionalnosti vrlo često korišten i za pristup dark webu.
 
Rusi korisnici ga sad više koriste za pristup svom Twitter i Facebook računu.
 
Uvjereni smo da ovim opcijama zaobilaženja zabrana nije kraj i da ćemo kroz koji tjedan imati novi pregled inovativnosti korisnika interneta, kao dokaz da zabrane nemaju nikakvog smisla.
 
https://edition.cnn.com/2022/03/12/tech/russia-internet-censorship-circumvention/index.html
 
 
Photo from CNN