Svi koji nas redovito pratite znate da smo izrazito kritični prema Clearview AI platformi koja je bez našeg znanja i našeg pristanka prikupila milijarde naših fotografija s društvenih mreža i online okruženja i stvorila vrlo kvalitetne biometrijske profile naših lica.
 
Štoviše Clearview AI najavljuje da će ove godine imati 100 milijardi naših fotografija u vlastitim biometrijskim bazama podataka, čime će se omogućiti da će se gotovo svaka osoba na svijetu moći prepoznati i identificirati samo temeljem fotografije.
 
Na našoj web stranici
 
www.biconsult.hr/gdprcroatia
 
upisom riječi "Clearview" u tražilicu izlistat će se svi članci koje smo pisali o toj temi. Nije za ljude slabijih živaca ili slabijeg srca.
 
No, iz Ukrajine nam dolaze sasvim suprotne vijesti.
 
Ukrajinsko je ministarstvo obrane odlučilo koristiti Clearview AI bazu i funkcionalnosti prepoznavanja lica kako bi otkrili tajne ruske infiltratore, za identifikaciju poginulih i za borbu protiv lažnih vijesti.
 
Clearview AI je vlastitom inicijativom dao besplatan pristup ukrajinskim vlastima kako bi ih mogli otkrivati na kontrolnim točkama, s obzirom da u svojoj bazi imaju više od 2 milijarde fotografija skinutih s ruskih društvenih mreža.
 
Također se najavljuje korištenje Clearview AI baze radi pronalaženja i ponovnog spajanja razdvojenih članova obitelji.
 
https://www.reuters.com/technology/exclusive-ukraine-has-started-using-clearview-ais-facial-recognition-during-war-2022-03-13/
 
 
Photo from reuters.com