Nije tajna da je to uvriježena praksa u brojnim školama, koje same škole ne odobravaju, ali se prešutno takvo preusmjeravanje oduvijek koristi od strane zaposlenika škola radi "lakše" dostupnosti službenih emailova @skole.hr na Gmailu, na mobilnom telefonu i bez ograničenja kapaciteta inboxa.
 
Takva praksa nije nimalo preporučljiva jer Gmail ne spada u službeni kanal komunikacije predstavnika škola, jer Google zadire u sav sadržaj komunikacije i skenira isti, i jer putem emaila dolazi sadržaj i dokumentacija ili evidencije učenika koji mogu biti vrlo osjetljive prirode, posebice ukoliko se radi o djeci s teškoćama ili zdravstvenoj dokumentaciji zaposlenika.
 
U tu svrhu je CARNET osigurao rješenje kroz licencirane i školama potpuno dostupne pakete Microsoft Office 365, kojima se osigurava Microsoft Outlook sučelje za @skole.hr emailove uz bitno povećan kapacitet inboxa, kao i korištenje usluga u Cloudu kroz Microsoft OneDrive ili Azure, čime se škole mogu riješiti tradicionalnog korištenja USB stickova.
 
Da osim zaposlenika škola još netko u školama preusmjerava službene emailove na Gmail, pokazuje nam slučaj iz Irske.
 
Tamo je otkriveno da je haker, ili domaćim riječnikom - počinitelj kaznenog dijela, iskoristio sigurnosne propuste u IT sustavima škole, i aktivirao je bez znanja stvarnih korisnika školskih emailova automatsko preusmjeravanje na vanjski Gmail račun i navodio ih da na vanjskoj stranici unose svoje lozinke kojima je ulazio u postavke njihovim školskih email računa.
 
Konačni cilj hakera je bio prikupiti sadržaje emailova i velike količine osobnih podataka, posebice kroz razne nekriptirane excell tablice koje škole vole dijeliti međusobno ili interno.
 
Za ovakve sigurnosne propuste u Irskoj je kažnjeno tzv. Teaching Council, odnosno, udruženje učitelja i nastavnika, i top drastičnom kaznom od 60.000 EUR, s obzirom da je to udruženje bilo odgovorno na nacionalnoj razini za provođenje tehničkih i organizacijskih sigurnosnih mjera u svim školama.
 
Više o slučaju iz Irske:
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=DPC_(Ireland)_-_DPC_ref:_IN-20-4-1&mtc=today
 
 
 
 
Image by Gerd Altmann from Pixabay