NOYB (None of Your Business) udruga pravnih aktivista i vrsnih majstora GDPR-a na čelu s globalno poznatim austrijskim mladim odvjetnikom Maxom Schremsom pokrenula je u svibnju 2021. 500 tužbi protiv brojnih vlasnika web stranica u EU, s naglaskom na medijske kuće, zbog nezakonitog postupanja s našim privolama za instalaciju kolačića i izigravanjem načela transparentnosti i poštene te zakonite obrade napih osobnih podataka putem kolačića.
 
Tim prvim krugom bile su obuhvaćene i medijske grupacije čije se podružnice nalaze i u Hrvatskoj.
 
I sami svjedočimo kakvo je stanje usklađenosti postupanja s privola za kolačiće u našim medijima, i znamo koliko nas to živcira, posebice kada nemamo pravi izbor ili nam je bitno onemogućen.
 
Web stranice nas prisiljavaju da kliknemo na "OK" kako bismo mogli uopće pristupiti njihovom sadržaju, znajući da nemamo vremena ni volje, a mnogi ni znanja, baviti se zaštitom svojih prava.
 
Prvi val NOYB tužbi pred nadzornim tijelima u EU rezultirao je time da je nemali broj web stranica uskladilo svoje postupanje s kolačićima i privolama.
 
NOYB sada kreće s drugim valom od 270 tužbi i već saznajemo iz bliskih izvora da su na popisu i neki hrvatski mediji !!
 
Da je tako lako uskladiti se i da je to zaista moguće, NOYB je javno objavio i primjere usklađenja web stranica koje prije njihove tužbe to nisu htjele napraviti.
 
Ovdje su primjeri:
 
https://noyb.eu/files/banner_improvements/slideshow/index.html
 
Izvorni članak je tu:
 
https://noyb.eu/en/more-cookie-banners-go-second-wave-complaints-underway